Sari la conținut

Epidemie misterioasă în China care se extinde rapid. OMS solicită mai multe date despre focarul de boli respiratorii

pandemie
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Organizația Mondială a Sănătății a cerut Chinei mai multe date despre bolile respiratorii care se răspândesc în nordul țării, îndemnând oamenii să ia măsuri pentru a reduce riscul de infecție.

Nordul Chinei a raportat o creștere a „bolilor asemănătoare gripei” de la jumătatea lunii octombrie, în comparație cu aceeași perioadă din ultimii trei ani, a declarat OMS potrivit France24.

„OMS a făcut o cerere oficială Chinei pentru informații detaliate cu privire la o creștere a bolilor respiratorii și a raportat aglomerări de pneumonie la copii”, a declarat miercuri organismul de sănătate al ONU într-un comunicat.

Comisia Națională de Sănătate din China a declarat reporterilor săptămâna trecută că creșterea bolilor respiratorii s-a datorat ridicării restricțiilor Covid-19 și circulației agenților patogeni cunoscuți, și anume gripa și infecțiile bacteriene comune care afectează copiii, inclusiv pneumonia cu micoplasmă.

Capitala chineză Beijing, situată în nordul țării, se confruntă în prezent cu un val de aer rece, temperaturile fiind estimate să scadă cu mult sub zero până vineri, a declarat presa de stat.

Temperaturile s-au prăbușit pe măsură ce orașul „a intrat într-un sezon cu incidență ridicată a bolilor infecțioase respiratorii”, a declarat miercuri Wang Quanyi, director adjunct și expert șef epidemiologic la Centrul Beijing pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, pentru presa de stat.

Beijingul „prezintă o tendință de coexistență a mai multor agenți patogeni”, a adăugat el.

„Datorită sezonului”

Joi, la Spitalul de Copii al Institutului de Pediatrie din Beijing, jurnaliştii AFP au văzut mulţimi de părinţi şi copii îmbrăcaţi în haine de iarnă.

Un părinte pe nume Zhang și-a însoțit fiul de nouă ani care tușește și a spus că s-a îmbolnăvit de pneumonie.

„Sunt cu adevărat o mulțime de copii care au prins virusul”, a spus ea.

Li Meiling, în vârstă de 42 de ani, și-a adus fiica în vârstă de opt ani, care suferea de pneumonie cu micoplasmă – un agent patogen care poate provoca dureri în gât, oboseală și febră.

„Este adevărat că mulți copii de vârsta ei sunt bolnavi în acest moment”, a spus ea pentru AFP.

Dar ea a spus că „nu este deosebit de îngrijorată” de anunțul OMS.

„Este iarnă, deci e normal să fie mai multe cazuri de boli respiratorii. Se datorează sezonului”.

Pe 21 noiembrie, mass-media și sistemul public de supraveghere a bolilor ProMED au raportat grupuri de pneumonie nediagnosticată la copiii din nordul Chinei.

OMS a spus că nu este clar dacă raportul ProMED are legătură cu conferința de presă a autorităților și că solicită clarificări.

Agenția „a solicitat, de asemenea, informații suplimentare despre tendințele recente în circulația agenților patogeni cunoscuți, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care dă naștere Covid-19), RSV care afectează sugari și Mycoplasma pneumoniae, precum și despre gradul de supraaglomerare în sistemul de sănătate”, se mai spune în comunicat.

Între timp, a îndemnat oamenii să ia măsuri preventive, inclusiv vaccinarea, păstrarea distanței față de persoanele bolnave și purtarea măștilor de protecție.

OMS nu a dat nicio indicație cu privire la răspunsul Chinei la cererea de mai multe informații.

Iar Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns la cererea de comentarii a AFP  din cursul zilei de joi.

simptome de covid în cazul copiilor
Sursă foto: arhiva doctorul zilei

OMS solicită transparență

Pe parcursul pandemiei de Covid-19, OMS a criticat în mod repetat autoritățile chineze pentru lipsa lor de transparență și cooperare.

La mai bine de trei ani după ce cazurile au fost detectate pentru prima dată în Wuhan, dezbaterea aprinsă despre originile Covid-19 încă  există.

Oamenii de știință sunt împărțiți între două teorii principale ale cauzei: o evadare dintr-un laborator din orașul în care se studiau astfel de viruși și un animal intermediar care a infectat oamenii pe o piață locală.

La începutul acestui an, experții OMS au spus că sunt siguri că Beijingul deține mult mai multe date care ar putea face lumină asupra originilor Covid și l-au numit un imperativ moral ca informațiile să fie partajate.

O echipă de specialiști condusă de OMS și însoțită de colegii chinezi a investigat China la începutul anului 2021, dar de atunci nu a mai existat o echipă capabilă să se întoarcă și oficialii OMS au cerut în mod repetat date suplimentare.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că a ajunge la rădăcina misterului ar putea ajuta la evitarea viitoarelor pandemii.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel