Sari la conținut

Episodul psihotic, dincolo de diagnostic! Trei simptome care indică faptul că pierzi contactul cu realitatea

psiholog
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Episodul psihotic, dincolo de diagnostic! Psihoza este atunci când cineva își pierde într-o oarecare măsură contactul cu realitatea. Acest lucru poate însemna să vadă sau să audă lucruri pe care alte persoane nu le pot vedea sau auzi (halucinații) și să creadă lucruri care nu sunt de fapt adevărate (iluzii).

Ce simptome are o persoană cu psihoză?

O persoană care dezvoltă psihoză va avea propriul set unic de simptome și experiențe, în funcție de circumstanțele sale particulare.

Dar, în general, trei sunt principalele simptome asociate cu un episod psihotic: halucinații, iluzii. gânduri confuze și perturbate.

Halucinații

Halucinațiile sunt atunci când cineva vede, aude, miroase, gustă sau simte lucruri care există doar în mintea sa.

  • viziunea – vede culori, forme sau oameni
  • sunete – aude voci sau alte sunete
  • atingere – simte că „ceva l-a atins” fără ca cineva să fie acolo
  • miros – un miros pe care ceilalți oameni nu-l pot simți
  • gustul – un gust atunci când nu există nimic în gură

Iluzii

O persoană cu iluzii grandioase poate crede că are o putere sau o autoritate specială. De exemplu, poate crede că este președintele unei țări sau că are puterea de a… învia morții!

Persoanele care au episoade psihotice sunt adesea inconștiente de faptul că iluziile sau halucinațiile lor nu sunt reale, ceea ce le provoacă un sentiment de teamă sau de anxietate.

Gânduri confuze și perturbate

Persoanele cu psihoză au uneori tipare de gândire perturbate și confuze. Semnele acestei afecțiuni includ: vorbire rapidă și susținută; vorbire greoaie, de exemplu, poate trece de la un subiect la altul în mijlocul unei propoziții
pierderea bruscă a șirului de gânduri, ceea ce duce la o pauză bruscă în conversație sau activitate.

Psihoza postpartum

Psihoza postpartum este o formă severă de depresie pe care unele femei o experimentează după nașterea copilului lor.

Se estimează că afectează aproximativ 1 din 1.000 de femei care nasc. Apare cel mai adesea în timpul primelor săptămâni după naștere.

Este mai probabil ca psihoza postpartum să afecteze femeile care au deja o afecțiune mentală, cum ar fi tulburarea bipolară sau schizofrenia.

În plus față de simptomele psihozei, simptomele acestei afecțiuni pot include, de asemenea, următoarele:

  • stare de spirit ridicată (furie), de exemplu, faptul că vă simțiți foarte fericiți și vorbiți și gândiți prea mult sau prea repede;
  • dispoziție scăzută, de exemplu, senzație de tristețe, lipsă de energie, pierderea poftei de mâncare și probleme cu somnul, potrivit Pro News.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel