Sari la conținut

Eritemul infecțios, o boală contagioasă a copilăriei

Eritemul infecțios este o boală specifică copilăriei. Mai exact, aceasta este o afecțiune virală care se manifestă prin erupții cutanate care apar pe obraji. Boala este contagioasă înainte de apariția erupției pe piele și este des întâlnită în colectivități. 

De cele mai multe ori, afecțiunea se vindecă spontan, de la sine. Uneori, în lipsa oricărui tratament.

Infecția cu parvovirus B19, cum mai e numită boala, se transmite prin intermediul secrețiilor respiratorii, atunci când un copil bolnav tușește sau strănută. Medicii spun că este contagioasă înainte ca bubițele să erupă, când copilul are doar febră și îi curge nasul.

Principalele semne și simptome ale bolii sunt: dureri de cap, febra, nasul curge, apare erupția cutanată. De regulă, bubițele apar pe față și pe trunchi. Erupția provoacă mâncărimi mai ales pe tălpi, fiindcă în cazul unor copii, la câteva zile după erupția inițială apare altă. De data aceasta cu localizare și pe picioare sau spate. Rar, când afecțiunea apare la adulți, simptomele sunt însoțite și de dureri articulare.Nu în ultimul rând trebuie spus că la început simptomele bolii sunt confundate cu cele ale unei răceli absolut banale.

Eritemul infecțios este cauzat de parvovirusul B19, un virus uman care face parte din familia virusurilor parvoviridae. Se transmite doar de la om la om. Cazurile de eritem infecțios apar de cele mai multe ori sporadic, în grădinițe, școli. Perioada de incubație din momentul din momentul contactării infecției și până la apariția manifestărilor este cuprinsă între 5 și 14 zile.

În ce constă tratamentul:

În primul rând, fiind o infecție virală, boala nu necesită tratament specific. Copilul nu va lua antibiotice. Practic, scopul tratamentului este acela de a ușura simptomatologia. Astfel, medicul pediatru va prescrie antitermice, dar și unguente care să diminueze senzația de mâncărime. În cazul persoanelor care au anemie de cele mai multe ori este necesară internarea în spital. Acolo, acestora li se vor face transfuzii de sânge.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel