Categories: Știrile zilei

Eroarea din Legea Pensiilor care poate duce la scăderi și de 2.000 de lei după recalculare.Dumitru Costin, BNS: „Ei vor avea pensii mai mici”

Sindicaliştii Cartel ALFA cer reviziuirea Legii pensiilor evidenţiind o serie de ”disfuncţionalităţi” şi consideră că actul normativ trebuie să respecte dreptul la muncă şi dreptul la pensie. În acest sens ei anunţă, miercuri, că au transmis o scrisoare deschisă Guvernului României, premierului Marcel Ciolacu şi ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

„Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA vă solicită reanalizarea legii nr. 360/2023 – legea privind sistemul public de pensii. În urma semnalelor transmise anterior, reprezentanţii CNS Cartel ALFA au evidenţiat disfuncţionalităţile din textul legii, în contrast cu unele opinii exprimate de reprezentanţii altor confederaţii sindicale.

Observăm că există si o opacitate în construcţia unui cadru legislativ care să respecte drepturile fundamentale, incluzând dreptul la muncă şi dreptul la pensie conform condiţiilor legale, drepturi consacrate în Constituţia României”, a transmis Cartel ALFA, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Sindicaliştii cer eliminarea articolului 46 din lege şi modificarea art 88 şi art. 84.

”Propunem modificarea articolului 88 alineatul (1) din Legea nr. 360/2023 pentru a ajusta punctajul suplimentar acordat lucrătorilor cu activităţi în condiţii speciale şi deosebite, astfel încât să se asigure echitatea în calculul pensiilor.

De asemenea, este necesară modificarea articolului 84 alineatul (2) din Legea nr. 360/2023 pentru a stabili o valoare a punctului de referinţă diferită pentru perioadele lucrate în condiţii speciale, astfel încât să se ţină cont de dificultatea şi impactul asupra duratei vieţii lucrătorilor, cat si a contributiilor suplimentare. Calculul justificativ este prezentat în Anexa 2”, se arată în comunicat.

Acuzațiile sindicaliștilor: Noua lege a pensiilor interzice cumulul pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani

Sursă foto: PhOnline

Noua lege a pensiilor interzice cumulul pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, este acuzația făcută de sindicaliști. Aceştia mai precizează că legea aceasta este ambiguă, iar normele de aplicare nu aduc niciun fel de clarificare.

De asemenea, legea este ambiguă pentru că nu prevede ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 70 de ani: dacă pensionarul mai poate să muncească sau dacă interzicerea cumulului nu se mai aplică în cazul acestora.

„După cum știți, noua lege a pensiilor a apărut la sfârșitul anului trecut.

Ea unifică vârstele de pensionare bărbat-femei, la 65 de ani și ținând cont de faptul că România are o evoluție demografică negativă, încearcă să împingă această nouă lege lucrătorii de peste 65 de ani să rămână în piața muncii, tocmai pentru că există acest deficit cronic de forță de muncă.

Însă modul în care au scris acest articol-problemă 46, alin. 2, în realitate, interzice cumulul pensiei cu salariu.

Pentru că dacă vrei să continui să rămâi în piața muncii după 65 de ani, ai de optat: rămâi lucrător activ, dar îți pierzi dreptul constituțional la pensie.

Cu toate că poate că ai lucrat 40 de ani sau peste 40 de ani și ai contribuit la pensia ta, e dreptul tău, e garantat de Constituție.

Problemele generate dintr-un articol eronat din Legea Pensiilor

Pentru că legea și articolul acesta sunt scrise prost, ele generează și alte probleme.

Spre exemplu, nu se răspunde la această întrebare: pot continua activitatea la același angajator după 65 de ani sau doar la un altul?

Și avem acum spețe concrete din economia reală, în sectorul bugetar, în companii private în care angajatorii au lucrători care au ajuns la 65 de ani, doresc să și-i păstreze, dar legea nu clarifică ce se întâmplă. O să-l păstrez la mine? Poate să lucreze și după 65 de ani? Îi dau salariul în continuare?

E un articol prost scris, dar în realitate el îi interzice cumulul pensiei cu salariu.

Textul legii se limitează la vârsta de 70 de ani

De asemenea, textul legii se limitează la vârsta de 70 de ani. Ce se întâmplă după vârsta de 70?

Pentru că, din nou, acest element care este profund neconstituțional, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, nu are o barieră de vârstă.

Dacă sunt lucrători pe care angajatorii îi vor și după 70 de ani, legea trebuie să prevadă ce se întâmplă acolo.

Deci, una peste alta, se interzice. E un lucru profund neconstituțional. Culmea, că vine pentru cei din care sunt pe pilonul I de pensii, noi toți, cei mulți.

Pentru că pentru pensiile speciale, în toamna anului trecut, Curtea Constituțională s-a pronunțat deja rapid și eficient.

Și au spus că cei de la pensii speciale nu numai că beneficiază de condiții speciale de pensionare, că se pensionează mai repede, cu niște valori uneori mai mari decât ce au avut și iată ei au voie să facă lucrul ăsta.

La ei se poate. Spre exemplu, la un mecanic, la un tinichigiu, la un lucrător în industrie acest lucru nu se poate.

Poate fi schimbat acest articol. Această lege poate să fie modificată.

Noi lucrăm probabil până la sfârșitul săptămânii viitoare şi vom avea și notă de fundamentare și un proiect de lege de modificare și clarificare”, a spus președintele Blocului Național de Sindical (BNS), Dumitru Costin, joi, la Antena 3 CNN.

Recent Posts

Marcel Ciolacu: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!“

Marcel Ciolacu a lansat o ironie lipsită de inspirație în cadrul unei conferințe de presă…

23 de minute ago

Care sunt semnele care arată că ai energie negativă în jurul tău?

Sentimentele de copleșire și de frustrare pe care le poate trăi o ființă umană răspund…

52 de minute ago

O femeie care credea că este doar „foarte obosită” a primit un diagnostic devastator

Când Cathy Hunt a început să se simtă „foarte obosită”, a crezut că este doar…

o oră ago

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Ajută la iertarea păcatelor!

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Săptămâna Mare, cunoscută și sub…

2 ore ago

Superstiții pentru Săptămâna Patimilor. Ce să faci în Vinerea Mare ca să fii sănătos tot anul

Săptămâna Mare reprezintă ultima săptămână premergătoare Paștelui, în care sunt organizate slujbe religioase speciale.Acestea sunt…

2 ore ago

O zodie are parte de o mare cumpănă. Norocul dispare din viața ei

Mariana Cojocaru vine cu vești neplăcute pentru o singură zodie. Pe acești nativi îi așteaptă…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian