marți, noiembrie 24, 2020
Virgil Munteanu

Esenţa de rozmarin stimulează memoria şi îndeosebi forma sa prospectivă, altfel spus capacitatea oamenilor de a-şi aminti că trebuie efectuate anumite lucruri la un moment dat: apropiat (de exemplu, a telefona unui prieten în cursul zilei) sau mai îndepărtat în timp (toaletarea trandafirilor într-o anumită perioadă).

Cercetări anterioare demonstraseră deja efectele rozmarinului asupra memoriei pe termen lung şi a performanţelor de calcul mental, aminteşte passionsante.be.

Cercetători de la Universitatea Northumbria (Newcastle, Marea Britanie) au alcătuit un grup de circa 100 de voluntari, invitaţi să participe la un experiment de memorie. Înaintea testelor, jumătate din participanţi a aşteptat într-o cameră în care se pulverizase esenţă de rozmarin, iar cealaltă jumătate a stat într-o sală cu atmosferă “neutră”.

Rezultatele au arătat că “grupul cu rozmarin” a obţinut punctaje mai bune. Analizele de sânge au pus în evidenţă la ei un nivel ridicat de eucaliptol, compus care se găseşte în esenţa de rozmarin. Autorii experimentului spun că îşi vor continua cercetările pentru a afla în ce măsură ar putea fi exploatate aceste calităţi în domeniul terapeutic.

Pentru studenţii care învaţă pentru examene, ar fi o idee bună de parfum ambiental, încheie passionsante.be.

Parteneri