Sari la conținut

Este bypass-ului gastric periculos? O femeie de 53 de ani a murit, iar fiica ei a rămas imobilizată

Elisabeth are o viață de coșmar după o operație de micșoare a stomacului

Bypass-ul gastric nu este întotdeauna soluţia potrivită împotriva obezităţii. O familie din Marea Britanie a fost profund marcată de acest gen de operație. Elizabeth Waliczek şi-a pierdut mama, aproape că nu se mai poate ţine pe picioare şi este silită să ia zilnic un coktail de medicamente dacă vrea să rămână în viaţă.

Elizabeth , 33 de ani, şi mama sa, Julia Gibbs, 53 de ani, sufereau de obezitate şi urau felul în care arătau. După nenumărate diete, fără vreun efect vizibil au decis că singura opţiune medicală rămâne operaţia de micşorare a stomacului.

Prima care s-a operat a fost fiica. Uimită şi încântată de pierderea vizibilă în greutate a recomandat această metodă şi mamei sale, Julia.

Dar ceea ce părea o reuşită s-a transformat curând într-un ghinion fatal. Mama a murit în urma complicaţiilor date de operaţie şi fiica sa este nevoită să ia mai mult de 1.000 de tablete pe lună.

Citeste si:

„Sunt devastată. Mama mea şi cu mine visam să slăbim şi vorbeam tot timpul despre ce vom face atunci când lucrul acesta va deveni realitate”, povesteşte Elizabeth.

„Nu pot să cred că dorinţa ei de a pierde din kilograme şi a fi mai sănătoasă a ucis-o”, mai spune fiica.

Pe lângă obezitate, mama fetei suferea de diabet, hipertensiune, apnee şi astm.

1.000 de pastile pe lună

Elizabeth se luptă acum cu efectele secundare ale operaţiei. Înghite şase tablete de Weetabix pe zi şi pentru că stomacul său nu mai suportă mâncarea fierbinte are nevoie sistematică de vitamina B12 pentru a-şi menţine energia. În total, înghite 1.000 de pastile în fiecare lună, merge ajutată de un baston sau utilizând un scaun cu rotile şi este posibil să sufere o nouă operaţie pentru îndepărtarea vezicii biliare. „Sunt mai bolnavă ca niciodată. Înainte de operaţie mergeam câţiva kilometri pe jos în fiecare zi, acum nu mai merg deloc. Soţul meu trebuie să facă totul pentru mine acum. Aş fi pierdută fără el. Mă simt atât de inutilă. Pot doar să stau în pat îmbrăcată în pijama. Mă simt atât de vinovată că mama a murit în urma operaţiei pe care eu am insistat să o facă. În fiecare zi mă gândesc cum ar fi fost dacă nu am fi ajuns sub cuţit şi mi se umezesc ochii”.

Operaţia lui Elizabeth a avut loc în februarie 2010. După 48 de ore a fost externată şi trimisă acasă.

Mama ei, Julia s-a operat în octombrie 2012. În timp ce mama ei aştepta confirmarea operaţiei, Elizabeth a început să aibă probleme de sănătate.

În timpul operaţiei, chirurgii au descoperit că ficatul Juliei era mărit, alături de celelalte probleme de sănătate pe care le avea şi au decis îndepărtarea totală a stomacului fără să ceară acordul familiei.

La opt zile de la operaţie, organele interne ale Juliei au început să cedeze unul câte unul. Necropsia a stabilit peritonita drept cauză a morţii, alături de ciroză şi hipertensiune.

„Vreau să le spună şi altor femei care vor să recurgă la o astfel de operaţie că nu este o decizie lipsită de riscuri”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.