luni, noiembrie 30, 2020
Virgil Munteanu

O nouă tulpină de gripă aviară, care nu a mai fost până acum văzută la oameni, a fost depistată cu puțin timp în urmă în China. Nouă persoane din 28 infectate au murit deja, anunță CNN. Medicii se tem că virusul are deja capacitatea de a se transmite de la om la om, ceea ce ar putea permite răspândirea lui pe tot Globul.

Păsările sunt sacrificate pe capete. Muncitorii colectează sacii cu păsări moarte

Noul virus este aviar și infectează păsările fără ca acestea să aibă vreun semn de infecție, ceea ce nu se întâmpla în cazuri virusului aviar H5N1.

Până acum, noul virus s-a manifestat mai mult în parea de est a Chinei. Numai în Shanghai au fost descoperite 13 cazuri, dintre care cinci au fost mortale.

În timp ce sursa infecției rămâne necunoscută, piețele în care se vând pui au fost investigate la ordinul ministrului chinez al Sănătații.

Isteria aviară revine: un pasager este controlat în aeroportul din Taipei

Între timp, Organizația Mondială a Sănătații investighează prima suspiciune de transmitere a virusului H7N9 de la om la om , într-o familie, acesta fiind probabil primul caz de acest fel raportat și prima dovadă că virusul se transmite de la om la om.

„În acest moment, nu există dovezi că virusul se transmite în mod susținut de la om la om, însă există cazuri suspecte de transmitere între membrii aceleiași familii”, a anunțat purtătorul de cuvânt al OMS, Gregory Hartl. Potrivit acestuia, un
astfel de caz a fost descoperit în Shanghai, unde trei membri ai aceleaiși familii au simptome similare, iar unul dintre ei a fost confirmat cu H7N9, potrivit agenției Xinhua. Doi membri ai acestei familii au murit deja – un caz confirmat și un caz suspect.

Un alt caz similar a fost înregistrat în provincia Jiangsu. În China, oamenii au în vedere măsuri drastice pentru a se proteja: „În acest moment, a nu ieși afară din casă este o decizie înțeleaptă”, scrie @Zhulin pe Weibo, o variantă chinezească a Twitter-ului.

Măștile sunt din nou la modă în China

 

 

Parteneri