Categories: Ştiri sănătate

Este oficial: vine valul șase. Andrei Baciu: acesta este elementul de noutate. Ce se va întâmpla cu vacanțele românilor?

Potrivit cadrelor medicale, dar și a cifrelor publicate zilnic de către autorități, valul șase al pandemiei de coronavirus își face simțită prezența în România. Autoritățile preconizează că un vârf al valului șase va fi în luna august. Subvarianta BA.5 a Omicron este mult mai contagioasă și în plus, are un elemen de noutate.

Lupta cu virusul ține de-acum – ca și în cazul caniculei, de exemplu – de protecția individuală, de măsurile pe care și le ia fiecare.

„Virusul acesta va exista cu noi de-acum încolo și vom vedea astfel de situații (valuri de infectări – n.r.), dar sperăm și credem că vor fi din ce în ce mai blânde, cu un impact din ce în ce mai mic asupra oamenilor, la nivel individual. Însă nu va dispărea. Și atunci este o chestiune de a adopta cât mai mult comportamente care ne protejează, dar la nivel individual, pentru că la nivel colectiv știm ce avem de făcut și nu cred că se va mai ajunge – cel puțin noi, în România, ferm nu luăm în calcul introducerea de restricții sau în niciun caz situații de genul lockdown”, a explicat secretarul de stat Andrei Baciu într-un interviu pentru Digi24.

De ce sunt tot mai multe cazuri de reinfectări?

„Această subvariantă BA.5 a Omicron este mai contagioasă, însă datele existente spun că nu vine cu severitate, cu un impact mai mare asupra organismului infectat. Vorbim cam de același tablou clinic, vorbim cam de aceleași persoane aflate la risc”, a precizat Andrei Baciu.

„Un singur element este nou, faptul că determină o reactivitate a anticorpilor mai scăzută, de unde vedem și din ce în ce mai multe cazuri de reinfectări. Oameni care s-au infectat în trecutul apropiat nu au dobândit o imunitate suficient de mare ca urmare a trecerii prin boală și atunci se pot îmbolnăvi. Deci, asta este o chestiune nouă, care a apărut în ultimele luni, senzația că am dobândit o imunitate, dar faptul că ne-am îmbolnăvit acum câteva luni de zile și avem o protecție (nu mai e o garanție) – într-adevăr, avem o protecție, însă aceasta este mai mică decât protecția pe care o câștigam prin trecerea prin boală în trecut, cu alte variante” ale coronavirusului, a explicat secretarul de stat.

„Sunt două scenarii: unul, să se atingă vârful mai repede, la începutul lunii august, iar cel de-al doilea scenariu – să se întâmple undeva spre sfârșitul lunii august. Oricum ar fi, vedem că e o creștere a numărului de cazuri”, a punctat Andrei Baciu.

Ce se va întâmpla cu vacanțele?

Andrei Baciu a explicat pe larg cum trebuie să se comporte un turist, acum când cazurile de infectări sunt în creștere.

„Mulți dintre noi ne dorim să călătorim și mergem, spre exemplu, în Franța, unde s-a ajuns și la 200.000 de cazuri pe zi, o cifră extrem, extrem de mare. Ce înseamnă lucrul ăsta pentru mine, individual?

Înseamnă că sunt șanse foarte mari ca eu să mă întâlnesc cu cineva care mâine sau poimâine va deveni diagnosticat pozitiv și care astăzi este contagios și care mă poate infecta și pe mine – fără să vrea, bineînțeles, nici nu știe lucrul ăsta. Cum se poate întâmpla?

Spre exemplu, aterizez pe un aeroport din Franța sau în orice altă țară cu un număr mare de cazuri, iau un autobuz până în oraș, sunt în avion, sunt într-un autobuz, în oraș, plin cu oameni. Cu cât sunt mai multe cazuri în respectiva regiune, cu atât este mai probabil ca cineva să fie infectat. Printre acei cineva pot să fiu chiar eu. Și atunci ce fac? Atunci când văd situații cu zone de risc crescut pentru mine, individual, e foarte simplu: mă protejez.

Protecția știm cum o facem. Indiferent de varianta de virus, nu s-a schimbat modalitatea de transmitere și deci nu se schimbă modalitatea de protecție: masca rămâne foarte importantă.

Și eu îmi pun mască, nu știu, dacă mă urc într-un lift și sunt foarte multe persoane. Și mai e ceva important: când te duci în orice țară ca turist, te întâlnești cu oameni cu care în mod normal nu te întâlnești. Riscul acesta este un risc epidemiologic suplimentar, dar nu trebuie privit nici ca o mare tragedie. Ceea ce pot să fac este o simplă protecție”, a arătat Andrei Baciu.

 

Recent Posts

„Sfârșitul rasei umane”: Previziunea dramatică a lui Stephen Hawking care se adeverește deja

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință din lume. Teoriile,…

4 minute ago

Atenție! Cine nu ar trebui să mănânce OUĂ! Pot fi dăunătoare

Ouăle sunt unul dintre alimentele preferate din meniul familiei, însoțind micul dejun și orice tip…

34 de minute ago

Cantitatea exactă de vin pe care trebuie să o bei pentru îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea cancerului

Vinul își are rădăcinile în Mesopotamia antică, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Sumerienii…

o oră ago

Horoscop chinezesc: singurele două zodii care nu simt nimic în fața morții

Previziunile horoscopului chinezesc pentru începutul celei de-a cincea luni a anului anunță niște zile pline…

2 ore ago

Lucruri puțin cunoscute despre răstignirea lui Iisus. Ce s-a întâmplat în momentul în care Mântuitorul Și-a dat ultima suflare

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. În timp ce mulți…

2 ore ago

Ouă pe care ar trebui să le eviți! Medic: Pot genera o toxiinfecție groaznică

Ouăle ar putea fi contaminate cu bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, care poate provoca…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic