vineri, august 19, 2022

Verificarea nivelului de anticorpi este o practică tot mai populară. Oamenii se tem că nu au dobândit un nivel optim de anticorpi eficienți împotriva coronavirusului și aleg să urmeze un astfel de test. Sunt acestea necesare și eficiente în determinarea anticorpilor din organism, însă?

Experții în sănătate susțin că nu trebuie să confundăm scăderea nivelului de anticorpi cu scăderea protecției. Este normal ca nivelul de anticorpi să scadă treptat, susțin aceștia, însă acest lucru nu înseamnă că suntem mai puțin protejați.

Te-ar mai interesa: Metoda egipteană: secretul care te ajută să dormi ...

Astfel, cât de necesare sunt testele pentru monitorizarea anticorpilor, de fapt?

Verificarea nivelului de anticorpi, necesară?

Nu este nevoie să facem testul de anticorpi după imunizarea anti-COVID. Experții Comitetului Național pentru Vaccinare susțin acest lucru și îi liniştesc pe cei care se grăbesc să facă teste.

Cercetătorii au aflat care ar fi nivelul protector de anticorpi, așa că testele nu spun nimic, în afara unor situații excepționale. Clinicile private vând însă chiar pachete de monitorizare pe mai multe luni, comunică TVR 1, citat de Rador.

Clinicile medicale se întrec în oferte pentru cei care s-au vaccinat și vor să afle câți anticorpi au dobândit în urma imunizării. Poți face testul și cu 90 de lei, dar și cu 200 de lei, în funcție de laborator. Unele clinici oferă chiar pachete de monitorizare a nivelului de anticorpi pentru trei sau șase luni.

Te-ar mai interesa: Efect bizar! Bărbat incapabil să „vadă” numerele d...

Nu există niciun motiv pentru care persoanele vaccinate ar trebui să își monitorizeze titrul de anticorpi, o spun răspicat experții comitetului național responsabil cu vaccinarea, după ce mai multe persoane s-au speriat că le scade nivelul de anticorpi. Este natural să se întâmple așa și după infecție și după vaccinarea pentru alte boli.

Experţii  mai arată că doar în cazul unor afecțiuni sau tratamente asociate cu imunosupresia ar putea fi recomandat și un test de anticorpi.

Te-ar mai interesa: Te doare călcâiul? Când e recomandat să mergi la m...

„Un test în anticorpi nu ne poate spune nimic. Nu știm încă ce înseamnă un titru protector de anticorpi. Există destul de multe date care arată că și elemente ale răspunsului imun celular sunt foarte importante. Chiar dacă virusul este întâlnit, infecția de cele mai multe ori dispare fără să ne dăm seama”, susține Cătălin Ţucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie, Institutul Cantacuzino.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă NU ne antrenăm creierul? Exper...

Pentru a afla concentrația de anticorpi neutralizanți este necesară, de fapt, o analiză foarte complexă, care nu se poate face prin testele de rutină.

„Acolo sunt menţionaţi ca fiind anticorpi neutralizanţi, dar sunt, de fapt, anticorpi care se leagă de proteina spike şi sunt consideraţi neutralizanţi în felul ăsta. Nu este un test real de neutralizare”, adaugă Cătălin Țucureanu.

Te-ar mai interesa: Gabriel Diaconu pune punctul pe i. Cineva ar trebu...

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private