Sari la conținut

Este sigur să gătiți cu ulei de măsline? Ce spun cercetătorii

ulei de masline
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Este bine sa gatim cu ulei de masline?

Este sigur să gătiți cu ulei de măsline?

Mulți oameni folosesc uleiul de măsline ca produs principal în prepararea diferitelor feluri de mâncare. Cu toate acestea, se pune întrebarea dacă este sigur să gătești cu astfel de ulei, scrie Eating Well. După cum a remarcat nutriționistul certificat Dr. Jessica Gavin, uleiul de măsline poate avea un impact negativ asupra valorii nutriționale a alimentelor la anumite temperaturi. Deci, există mulți factori care trebuie luați în considerare dacă decideți să utilizați acest ulei.

Este bine să gătim cu ulei de măsline?

Ulei de masline
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

„Uleiul extravirgin este una dintre cele mai sănătoase grăsimi pe care le puteți mânca. Este bogat în grăsimi mononesaturate, în special acid oleic, pe care FDA notează că îl poate ajuta să reducă riscul de boli coronariene atunci când este consumat în loc de grăsimi saturate, cum ar fi uleiul sau uleiul de cocos”, explică Dr. Gavin.

În special, cercetările arată că uleiul de măsline are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care pot ajuta la reducerea riscului de boli, și anume bolile de inimă și diabetul. Datorită acestor proprietăți, uleiul de măsline este o componentă cheie a dietei mediteraneene, care este adesea considerată una dintre cele mai bune pentru sănătatea inimii și longevitatea.

Se știe că toate uleiurile au un punct de fum – temperatura la care uleiul începe să fumeze și își pierde valoarea nutritivă și gustul. Mai mult decât atât, punctul mediu de fum al uleiului de măsline extravirgin poate fi mai mare decât pare, și anume 190 de grade.

Cercetări despre uleiul de măsline

Deși uleiul de măsline extravirgin poate pierde unii antioxidanți atunci când este încălzit, aproximativ 40% la 120 de grade și până la 75% la 170 de grade, studiile au arătat că conținutul său total de polifenoli rămâne suficient de stabil pentru a respecta standardele de sănătate ale UE.

Un alt studiu a arătat că uleiul de măsline extravirgin este cel mai stabil al căldurii chiar depășește uleiurile cu un punct mai mare de fum, datorită conținutului său de antioxidanți și a conținutului scăzut de grăsimi polinesaturate”, asigură expertul.

În același timp, nutriționistul subliniază că, potrivit unui alt studiu, gătitul legumelor, cum ar fi cartofii, roșiile, vinetele și dovleacul în uleiul de măsline extravirgin, crește nivelul de antioxidanți în aceste produse.

Gatirea cu ulei de masline poate afecta gustul preparatelor?

„Unele dintre vitamine pot fi distruse de căldură excesivă. Dar ceea ce este cu adevărat distrus atunci când supraîncălziți uleiul de măsline sunt flavonoidele și polifenolii care fac uleiul de măsline atât de polly și delicios”, a declarat Jonathan Doutsch, profesor de arte culinare și știință la Universitatea Drexel și director al Drexel Food Lab.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel