marți, mai 30, 2023

Atât simptomele de accident vascular cerebral, cât și de atac de cord apar brusc. Deși cele două evenimente au câteva simptome posibile în comun, celelalte simptome ale lor diferă.

Un simptom comun al unui accident vascular cerebral este o durere de cap bruscă și puternică. Un accident vascular cerebral este uneori denumit „atac cerebral”. Un atac de cord, pe de altă parte, apare adesea cu dureri în piept.

Te-ar mai interesa: Un stomatolog atenționează: „Nu știu câți dintre v...

Recunoașterea diferitelor simptome ale unui accident vascular cerebral și atac de cord poate face o mare diferență în obținerea ajutorului potrivit.

Care sunt simptomele?

Simptomele accidentului vascular cerebral și atacului de cord depind de:

 • gravitatea episodului
 • vârsta
 • gen
 • sănătatea ta generală

Simptomele pot apărea rapid și fără avertisment.


Care sunt cauzele?

Atât accidentele vasculare cerebrale, cât și atacurile de cord pot apărea din cauza arterelor blocate.

Cauzele accidentului vascular cerebral

Cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral este un accident vascular cerebral ischemic:

 • Un cheag de sânge într-o arteră din creier poate întrerupe circulația către creier. Acest lucru poate provoca un accident vascular cerebral.
 • Arterele carotide transportă sânge la creier. Acumularea de placă într-o arteră carotidă poate avea același rezultat.

Celălalt tip principal de accident vascular cerebral este un accident vascular cerebral hemoragic. Acest lucru se întâmplă atunci când un vas de sânge din creier se rupe și sângele se scurge în țesutul din jur. Hipertensiunea arterială care tensionează pereții arterelor poate provoca un accident vascular cerebral hemoragic.

Te-ar mai interesa: Două semne incipiente de cancer de colon. Medic: O...

Cauzele atacului de cord

Un atac de cord apare atunci când o arteră coronară se blochează sau se îngustează atât de mult încât fluxul de sânge se oprește sau este sever restricționat. O arteră coronară este o arteră care furnizează sânge mușchiului inimii.

Blocarea unei artere coronare se poate întâmpla dacă un cheag de sânge oprește fluxul sanguin. Se poate întâmpla, de asemenea, dacă în arteră se acumulează prea multă placă de colesterol până la punctul în care circulația încetinește până la un picurător sau se oprește cu totul.

Te-ar mai interesa: Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. F...

Care sunt factorii de risc?

Mulți dintre factorii de risc pentru accident vascular cerebral și atac de cord sunt aceiași. Acestea includ:

 • fumat
 • colesterol ridicat
 • tensiune arterială crescută
 • vârstă
 • istorie de familie

Tensiunea arterială ridicată încordează pereții vaselor de sânge. Acest lucru le face mai rigide și mai puțin susceptibile de a se extinde după cum este necesar pentru a menține o circulație sănătoasă. Circulația deficitară poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

Te-ar mai interesa: Alimentul care declanșează creșterea alarmantă a g...

Dacă aveți o anomalie de ritm cardiac cunoscută sub numele de fibrilație atrială (FA), aveți și un risc crescut de accident vascular cerebral. Deoarece inima ta nu bate într-un ritm regulat în timpul FA, sângele se poate acumula în inima ta și poate forma un cheag. Dacă acel cheag se eliberează de inimă, poate călători ca o embolă către creier și poate provoca un accident vascular cerebral ischemic.

Te-ar mai interesa: Semne prevestitoare de Alzheimer care apar cu apro...

Cum sunt diagnosticate atacul de cord și accidentul vascular cerebral?

Dacă aveți simptome de accident vascular cerebral, medicul dumneavoastră va primi un rezumat rapid al simptomelor și un istoric medical. Probabil veți primi o scanare CT a creierului. Acest lucru poate arăta sângerări în creier și în zone ale creierului care ar fi putut fi afectate de un flux sanguin slab. De asemenea, medicul dumneavoastră poate comanda un RMN.

Se face un set diferit de teste pentru a diagnostica un atac de cord. Medicul dumneavoastră va dori în continuare să vă cunoască simptomele și istoricul medical. După aceea, vor folosi o electrocardiogramă pentru a verifica starea de sănătate a mușchiului inimii.

De asemenea, se face un test de sânge pentru a verifica dacă există enzime care indică un atac de cord. Medicul dumneavoastră poate efectua, de asemenea, un cateterism cardiac. Acest test implică ghidarea unui tub lung și flexibil printr-un vas de sânge în inimă pentru a verifica dacă există blocaj.

Cum se tratează atacul de cord și accidentul vascular cerebral?

Atac de cord

Uneori, tratarea blocajului responsabil pentru un atac de cord necesită mai mult decât medicamente și modificări ale stilului de viață. În aceste cazuri, poate fi necesară fie bypass-ul arterei coronare (CAGB), fie angioplastia cu stent.

În timpul unei CABG, care este adesea denumită „operație bypass”, medicul dumneavoastră preia un vas de sânge dintr-o altă parte a corpului și îl atașează de o arteră care este blocată. Aceasta redirecționează fluxul de sânge în jurul porțiunii înfundate a vasului de sânge.

Angioplastia se face folosind un cateter cu un balon minuscul la vârf. Medicul dumneavoastră introduce un cateter în vasul de sânge și umflă balonul la locul blocării. Balonul stoarce placa de pereții arterei pentru a o deschide pentru o mai bună circulație a sângelui. Adesea, ei vor lăsa un mic tub din plasă de sârmă, numit stent, pentru a ajuta la menținerea arterei deschise.

După un atac de cord și tratamentul ulterior, ar trebui să participați la reabilitarea cardiacă. Reabilitarea cardiacă durează câteva săptămâni și include sesiuni de exerciții monitorizate și educație despre dietă, stil de viață și medicamente pentru o mai bună sănătate a inimii.

După aceea, va trebui să continuați să faceți exerciții fizice și să aveți o dietă sănătoasă pentru inimă, evitând în același timp lucruri precum fumatul, prea mult alcool și stresul.

Accident vascular cerebral

Același stil de viață sănătos este, de asemenea, recomandat după tratamentul pentru un accident vascular cerebral. Dacă ați avut un accident vascular cerebral ischemic și ați ajuns la spital în câteva ore de la debutul simptomelor, medicul dumneavoastră vă poate administra un medicament numit activator de plasminogen tisular, care ajută la desfacerea cheagului. De asemenea, pot folosi dispozitive minuscule pentru a recupera un cheag din vasele de sânge.

Pentru un accident vascular cerebral hemoragic, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara vasul de sânge deteriorat. Medicul dumneavoastră poate folosi o clemă specială în unele cazuri pentru a fixa partea unui vas de sânge care s-a rupt.

Prevenirea atacului de cord și a accidentului vascular cerebral

Multe dintre aceleași strategii care pot ajuta la prevenirea unui accident vascular cerebral vă pot ajuta, de asemenea, să vă reduceți șansele de a avea un atac de cord. Acestea includ:

 • aducerea colesterolului și a tensiunii arteriale într-un interval sănătos
 • renunțarea la fumat
 • menținerea unei greutăți sănătoase
 • limitarea consumului de alcool
 • menținerea zahărului din sânge sub control
 • exerciții fizice în majoritatea, dacă nu în toate, zilele săptămânii
 • consumul unei diete sărace în grăsimi saturate, zaharuri adăugate și sodiu

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private