Sari la conținut

Estetica dentară – tot ce trebuie să știi despre aceasta și de ce este importanta !

estetica dentară

Dinții tăi sunt departe de a fi ideali? Ai pierdut dinții de-a lungul anilor? Ai probleme cu gingiile? Arată ciudat și ai o mușcătură nesănătoasă? Dorești să ai și tu un zâmbet orbitor, așa cum au vedetele? Atunci ar trebui să îți îndrepți atenția către o clinică care se ocupă de estetica dentară. Desigur, toată stomatologia este făcută pentru a oferi, pe lângă sănătate, și estetică sau pentru înfrumusețarea zâmbetului tău. Cu toate acestea, unele proceduri sunt axate pe formă decât pe funcție mai mult decât altele.Estetica dentară, în adevăratul sens al cuvântului, face parte dintr-un anumit tip de stomatologie. Ortodonția, de exemplu, are beneficii estetice, dar albirea dinților și aplicarea fațetelor dentare fac mai degrabă parte din categoria “estetică” decât procedura de a aplică aparate dentare pentru a corectă mușcătura.

 

Ce este stomatologia estetică sau cosmetică?

 

Stomatologia estetică sau cosmetică este tipul de stomatologie nu numai că înfrumusețează dinții, ci și gingiile sau mușcătura. Este folosită în mod special pentru a-ți îmbunătăți formă gurii și calitatea zâmbetului, dar poate lucra chiar și până la îmbunătățirea funcției dinților în ceea ce privește formă și mușcătura. Cu toate acestea, unele lucrări se referă mai mult la îmbunătățirea aspectului dinților și nu neapărat la funcționalitatea lor. De exemplu, în cazul albirii dinților, aspectul primează și nu funcționalitatea.

 

Stomatologia estetică se concentrează în principal pe îmbunătățirea culorii, formei, dimensiunii, poziției și alinierii dinților, precum și pe aspectul general al zâmbetului tău. Acest lucru se extinde la gingiile sănătoase care pot fi modificate chirurgical pentru a face un zâmbet mai puțin gumos și pentru a îmbunătăți structura maxilarului.

 

Sarcinile stomatologilor de estetică dentară

 

Medicii stomatologi specializați în estetica dentara au alt rol decât stomatologii clasici. Experiența lor specifică în domeniu, formare, specialitate și educație se concentrează pe acest tip de stomatologie, deși nu este considerată o specializare formală. Chiar dacă există opțiuni de albire disponibile fără prescripție medicală, un specialist în estetica dentară este de preferat, deoarece tratamentele supravegheate de dentist au cele mai mari rate de succes în decolorarea ușoară a dinților.

 

Tipuri de estetică dentară

 

Stomatologia estetică sau cosmetică presupune următoarele tipuri de lucrări efectuate pe dinți, gingii, gură și maxilar, care se pot extinde la aplicarea unui aparat dentar și ulterior la proteză.

 

Adăugarea de materiale dentare: poți avea un zâmbet de milioane, precum marile vedete de la TV, solicitându-i specialistului în estetică să adauge material dentar la nivelul gingiilor sau dinților. Pot fi adăugate coroane sau capace, furnirui de porțelan și alte tratamente.

 

Îndepărtarea materialului dentar: dacă ai un zâmbet gumos, gingiile tale ar putea fi ajustate astfel încât să fie mult mai vizibili dinții. Îndepărtarea gingiei se numește gingivectomie. Scalarea și îndepărtarea smalțului se numește enameloplastie. Unele clinici dentare îți pot oferi sculptură și remodelarea dinților.

 

Îmbunătățiri cosmetice fără a adăuga sau a elimina nimic: există tehnici estetice concepute pentru a-ți îmbunătăți zâmbetul fără a adăuga sau a îndepărta gingiile, structura dinților sau alte materiale dentare. Aceasta include depigmentarea gingiei pentru a obține culoarea gingiei corectă, albirea cu laser sau înălbirea smalțului dinților și așa mai departe.

 

Îndreptarea dinților pentru îmbunătățirea formei feței: dinții tăi nu au o formă plăcută? Atunci trebuie să apelezi al proceduri de estetică dentară prin care dinții vor fi îndreptați corespunzător prin tehnici precum punerea aparatelor dentare sau a dispozitivelor de fixare, cunoscută și sub numele de stomatologie ortodontică. Acest lucru va avea ca rezultat îmbunătățirea aspectului feței tale, datorită modului în care maxilarul sau bărbia și obrajii s-au schimbat drastic.

 

Metode de stomatologie estetică

 

Un medic stomatolog specialist în estetică dentară oferă multe servicii când vine vorba de metodele sau procedurile sale care te ajută să obții un zâmbet mai plăcut din punct de vedere estetic prin mijloace mai ales cosmetice sau parțial funcționale. Acestea includ următoarele.

 

Albirea: Procesul de albire a dinților este probabil cel mai comun serviciu de estetică dentară. Medicul dentist va stabili mai întâi dacă decolorarea îți poate albi dinții. Unele decolorări dentare se datorează unui dinte pe moarte sau au există probleme cu dentina sau cu stratul de sub smalț, deci decolorarea smalțului nu vor albi. Unele proceduri funcționează, de asemenea, mai bine decât altele. Există îngrijorări cu privire la albirea care îți face dinții sensibili, dar procedurile moderne sunt destul de sigure, rapide și ușor de făcut.

 

Remodelare: Remodelarea unui dinte deformat necesită îndepărtarea unei părți din smalț pentru a îmbunătăți estetica dinților. Această procedură poate fi utilizată pentru a corectă așchiile și fisurile de pe dinți. De asemenea, poate schimba poziția, forma sau lungimea dinților dacă sunt prea lungi sau strâmbi. Dacă există discrepanțe de dimensiune între unul sau mai mulți dinți, remodelarea acestora poate corectă această afecțiune.

 

Punte: o punte dentară este un tip de proteză care folosește dinții sănătoși de pe ambele părți ca posturi de sprijin pentru proteze. Poate fi, de asemenea, susținută de unul sau mai multe implanturi dentare, ca în cazul implanturilor all-on-4 to all-on-8. Dacă ai unul sau mai mulți dinți lipsă, poți beneficia de acest serviciu. Dinții în care este așezată puntea trebuie să fie pregătiți mai întâi.

 

Implanturi: implanturile sunt ancore sau rădăcini artificiale ale dinților care îți permit să fixezi sau să încorporezi o proteză și să o faci să acționeze că niște dinți naturali. Implantul este o metodă superioară de înlocuire a dinților, deoarece este, de obicei, acesta se aplică chiar în maxilar.

 

După cum vezi, estetica dentară are în primul rând un rol de înfrumusețare a danturii, dar și de funcționalitate și restabilire a sănătății orale. Apelează la o clinică de estetică dentară pentru a-ți face zâmbetul să fie unul de milioane.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.