Sari la conținut

Răceala în timpul sarcinii este cumplită! Nu ai voie medicamente, află cum o poți trata natural

Răceala este o infecție virală care se poate lua prin contactul direct cu o persoană infectată. În timpul sarcinii, aceasta este o adevărată pacoste pentru viitoarea mămică, cu atât mai mult cu cât simptomele acesteia durează mai mult la femeia gravidă.

Ești gravidă și ai răcit? Tratează natural răceala! În plus, aceasta nu are voie să ia niciun fel de medicație mai ales în primul semestru de sarcină. Există un număr mic de medicamente care pot fi folosite de gravide, însă pentru a evita orice fel de pericol pentru făt, medicii atenționează asupra faptului că acestea se iau numai cu acordul medicului de familie sau al ginecologului. Astfel, pentru înlăturarea febrei și a durerilor se poate lua paracetamol însă numai cu acordul specialistului. Sunt studii care arată că viitoarele mămici trebuie să evite ibuprofenul și aspirina fiindcă ele au efecte negative asupra dezvoltării optime a sistemului nervos al fătului.

Atenție! Dacă ai febră mare, peste 39 de grade Celsius este indicat să mergi obligatoriu la medic, fiindcă febra poate duce la oprirea din evoluție a sarcinii, mai ales dacă te afli în primele săptămâni de sarcină.

Iată ce poți să faci pentru a scăpa de neplăcerile răcelii:

  • Odihnește-te cât poți de mult. Este cunoscut faptul că organismul slăbit de răceală poate lupta mai bine cu infecțiile atunci când este odihnit. Stai în pat, la căldură și dormi.
  • Bea apă! Hidratarea este extrem de importantă atunci când ești răcită, de aceea este bine să bei 2-3 litri de lichide pe zi, din care cel puțin jumătate să fie ceaiuri calde cu lămâie și/sau sucuri de fructe proaspete făcute în casă.
  • Poți face gargară cu apă în care să adaugi puțină sare. Apa sărată te va ajuta să elimini mucusul și usturimea din gât. Și mierea de albine te ajută să scapi de durerile de gât. O poți lua ca atare sau o poți pune în ceaiurile din plante pe care le vei bea călduțe.
  • Fă o baie cu sare la picioare. Ia un lighean cu apă călduță în care poți pune câteva linguri de sare grunjoasă. Această baie te va scăpa de durerile musculare.
  • Alimentează-te corespunzător, chiar dacă nu simți poftă de mâncare. Consumă cât mai multe legume și fructe care vor grăbi procesul de vindecare. Important este și să mănânci alimente care luptă împotriva răcelilor precum: supă de pui, banane, afine, morcovi, hrean, ceapă, cătină.
  • Poți consuma și bomboanele naturale cu salvie deoarece ele calmează durerea de gât, având efect antiinflamator.
  • Tusea poate fi ameliorată cu ajutorul cataplasmelor de muştar. Aceasta se aplică pe piept iar efectul este unul calmant. Muştarul conţine o substanţă numită alselsenevol, care are acţiune antiseptică şi descongestionantă. De ajutor îți poate fi și siropul de pătlagină, însă pentru siguranța ta și a bebelușului, înainte de a-l lua cere sfatul farmacistului sau al medicului de familie.
  • Dacă ai nasul înfundat să știi că nu ai voie să administrezi picături. Majoritatea picăturilor anticongestionante nu se iau în sarcină. Însă poți apela cu încredere la serul fiziologic sau la spray-ul cu apă de mare. De asemenea, pentru descongestionarea nasului poți recurge și la inhalații de vapori de ceai de mușețel și lămâie.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel