Sari la conținut

Ești în pericol de cancer pulmonar? Teste recomandate pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar

cancer pulmonar
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Detectarea precoce joacă un rol esențial în supraviețuirea cancerului pulmonar, deoarece îmbunătățește semnificativ șansele de succes ale regimului de tratament. Cancerul pulmonar detectat într-un stadiu incipient poate duce la o rată de vindecare de până la 80 până la 90%.

Tomografia computerizată (CT) ca instrument de diagnosticare a cancerului pulmonar a arătat rezultate promițătoare, cu o rată de supraviețuire la 20 de ani de 80%. Cu toate acestea, rata medie de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții cu cancer pulmonar este de până la 18,6%, în principal pentru că doar 16% dintre cazuri sunt diagnosticate precoce.

Prin urmare, detectarea și intervenția precoce sunt cruciale pentru vindecare în cazul cancerului pulmonar.

Dr KVVR Lakshmi, MD & Sr Consultant Biochimie la TRUSTlab Diagnostics, a enumerat câteva teste importante pentru detectarea precoce a cancerului pulmonar.

Teste folosite pentru a detecta precoce cancerul pulmonar

Screening-ul cu CT cu doză mică (LDCT) și cu raze X toracice este  recomandat pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar, în special la persoanele care sunt fumători activi sau au un istoric de fumat. Deși aceste metode de screening sunt eficiente, este posibil să nu detecteze toate cancerele pulmonare și nu toate cancerele detectate vor fi în stadii incipiente.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

De asemenea, testele de sânge de rutină nu sunt suficiente pentru diagnosticarea cancerului pulmonar, dar ajută la identificarea mutațiilor genetice la persoanele deja diagnosticate cu boală. Mutațiile genetice comune testate includ EGFR, KRAS și ALK.

Pentru diagnosticul definitiv, markerii tumorali joacă un rol semnificativ. Acestea se găsesc în țesuturile tumorale obținute prin biopsii. Deși nu există markeri tumorali ideali pentru identificarea cancerului pulmonar, aceștia pot servi ca indicatori în diagnosticul cazurilor suspecte.

Markerii utilizați în mod obișnuit sunt:

  • peptidele de eliberare a pro-gastrinei (PGRP),
  • enolaza specifică neuronului (NSE),
  • antigenul de carcinom cu celule scuamoase (SCCA),
  • fragmentele solubile de citokeratină 19 (CyFRA 21-1) și
  • antigenul embrionar de carcinom (CEA). (CEA).

S-a observat că acestea prezintă o sensibilitate considerabilă la cancerul pulmonar atunci când sunt utilizate fie individual, fie ca o combinație de 2 sau 3 și astfel ajută la detectarea bolii.

Iată cum se poate preveni cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar are un impact profund asupra vieții de zi cu zi a unei persoane, afectând atât sănătatea fizică, cât și cea mentală și facând chiar și sarcinile simple dificile. Prevenirea cancerului pulmonar este posibilă prin adoptarea de obiceiuri sănătoase precum:

  • Evitați fumatul și expunerea la fumatul pasiv.
  • Minimizați expunerea la riscurile pentru sănătatea profesională.
  • Mențineți o greutate sănătoasă și faceți exerciții fizice regulate sau yoga.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel