marți, martie 2, 2021

Din ce în ce mai multe persoane se plâng de oboseală acumulată. În sine, oboseala nu este o boală, ci un simptom care maschează, în unele cazuri, afecțiuni grave de sănătate

Oboseala cronică poate fi un simptom al insuficienței cardiace sau al unei boli de ficat.
“Oboseala vizavi de relația cu bolile cardiace este un simptom nespecific”, explică dr. Vasile Greere, medic primar cardiologie, doctor în științe medicale Centrul Medical Gynecoland Clinica Sf. Lucia.
Ea este, de obicei, corelată cu trei mari simptome importante: durerea toracică de cauză cardiacă, palpitațiile și dispneea, adică disconfortul în respirație pentru înțelesul comun. “Se mai poate corela, spre exemplu, cu cianoza, se mai poate asocia cu mărirea de volum a membrelor inferioare și ceea ce noi numim edeme, se poate asocia cu expectorația de sânge, care se numește hemoptizie”, adaugă medicul.
Numai în acest context, oboseala poate sugera o afecțiune cardiacă. „Insuficiența cardiacă este un sindrom complex, în care inima nu își mai poate exercita funcția ei de pompă de a circula în mod normal sângele în organism. Ea are bineînțeles diferite cauze”.
Medicul trebuie să stea de vorbă cu pacientul pentru a afla ce mai simte pe lângă oboseală. „Poate să simtă, de exemplu, o durere în piept. Uneori oboseală poate să fie, să zicem, echivalentul unei angine. Mai ales la vârstnici, unde simptomatologia este mai ștearsă. Să vă dau un exemplu: într-o criză anginoasă gravă sau chiar într-un infarct miocardic acut, tânărul are o durere puternică retrosternală, sfâșietoare, cu anxietate, cu transpirație, cu fenomene digestive și așa mai departe, pe când un vârstnic poate să simtă o astenie marcată, o lipotimie, adică o pierdere de scurtă durată a stării de conștiență, o respirație mai grea, și atunci trebuie făcută o electrocardiogramă, o radiografie de plămân, analize de sânge și urină, ca să ajungem la diagnostic”.
O astenie fizică care se însoțește de o durere toracică, trebuie să orienteze către o boală cardiacă ischemică, în prima fază. Boală foarte răspândită în rândul populației, mai ales vârstnice. De altfel, mortalitatea cea mai mare, cam până la două treimi în țara noastră, se datorează afecțiunilor cardiovasculare, care interesează de obicei cordul, simptomele coronariene acute sau creierul, cu accidentele vasculare cerebrale.
„Oboseala se asociază și cu respirație grea. În termeni foarte banali, gâfâie la efort. Atunci trebuie să vedem dificultatea de respirație cărei afectări se datorează. Este afectată inima, este afectat plămânul? Sunt afectate amândouă? Pentru nu pot funcționa unul fără celălalt. Aici se face un diagnostic diferențial al oboselii”, conchide dr. Greere.

Ultimele stiri

Parteneri