Sari la conținut

Ești obosit și lipsit de vlagă, poți suferi de o boală gravă! NU ignora aceste semne

lipsa fier
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Carența de fier, semne si simptome

Deficitul de fier este, potrivit experților, dificil de diagnosticat. Cu toate acestea, există unele semnale din corpurile noastre pe care tindem să le ignorăm. Lipsa fierului în organism provoacă anemie, care vă face să vă fie tot timpul frig. Sau te simți obosit și neajutorat.

Oboseala este, probabil, simptomul cel mai frecvent asociat cu deficitul de fier. Motivul epuizării? O lipsă de oxigen!

Deficiența de fier poate fi cauzată de pierderi de sânge, un regim alimentar prost sau din cauză că organismul nostru nu poate absorbi fierul din alimentele consumate, scrie TheHealthy.

Atenție! Sugarii, adolescenții și vârstnicii, expuși unui risc mai mare

Carența de fier este oarecum neobișnuită, dar anumiți oameni sunt expuși unui risc mai mare, avertizează experții.

Sugarii, adolescenții și vârstnicii pot avea probleme specifice, care pot duce la deficiența de fier. De asemenea, femeile care au menstruații abundente sau sunt însărcinate, dar și veganii. Iată semnele care trebuie să vă dea de gândit.

deficit de fier
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Când aveți anemie, aveți mai puține celule sanguine pentru a transporta oxigen către organele vitale ale corpului”, spune medicul generalist Ian Tong.

Simțiți că nu mai aveți respirație când faceți sport. Când aveți deficiență de fier, este greu pentru organism să obțină oxigenul de care are nevoie atunci când este activ. De aceea, unul dintre cele mai frecvente semne ale carenței de fier (și forma sa mai gravă, anemie) este capacitatea scăzută de a face mișcare, explică profesorul Marc J. Kahn.

Sindromul picioarelor neliniștite. O tulburare numită sindromul picioarelor neliniştite creează o senzaţie de „înţepături” şi provoacă un impuls inconştient de a vă mişca picioarele, iar asta poate perturba somnul.

Este unul dintre cele mai neobișnuite simptome ale deficitului de fier.

Aveți mâinile și picioarele reci? Corpul duce mai puține celule roșii din sânge în organe precum inima, creierul și ficatul, spune dr. Katz. Deci extremitățile reci (și pielea în general) sunt un semn de deficiență de fier.

Vă simțiți adese amețiți? Anemia cu deficit de fier ar putea fi de vină. „Amețelile sau durerea în piept pot apărea deoarece corpul încearcă să-vă spună să vă întindeți și să lăsați mai mult oxigen să ajungă la inimă sau creier”, explică dr. Tong.

Limba și gura pot fi un bun indicator al ceea ce se întâmplă în organism. Ulcerele bucale și aftele sunt semne destul de comune ale deficienței de fier, spune dr. Katz: „Probabil are legătură cu scăderea fluxului de sânge către mucoasa gurii”, spune el.

Anumite afecțiuni cardiace. Deoarece carența de fier afectează numărul de celule roșii din sânge, asta ar putea face ca inima să lucreze mai mult pentru a furniza oxigen în întregul organism.

Pentru cei care au deja boli cardiovasculare, nivelurile scăzute de fier s-ar putea dovedi mortale.

„Persoanele cu boli cardiovasculare ar putea suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, dacă au deficit de fier”, spune dr. Tong.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel