Sari la conținut

Evită ACESTE greșeli din timpul postului! Părintele Vasile Ioana: Te ia cu dureri de cap, te enervezi, nu ți se mai pare nimic bun

Părinele Vasile Ioana
Sursa foto: România TV.net
Părinele Vasile Ioana

Părintele Vasile Ioana, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” din București, unul dintre cei mai apreciați preoți din România, a dezvăluit care sunt cele mai mari greșeli făcute frecvent de persoanele care țin post.

În cadrul podcastului Altceva cu Adrian Artene. Părintele Ioana a atras atenția cp postul nu înseamnă doar abținere de la produsele animale, ci și înfrânarea lăcomiei.

Părintele Vasile Ioana explică ce trebuie să faci înainte de a intra în post

„Adevăratul post este despre reducerea cantităților. Dacă tu mâncai multă carne, iar acum mănânci multă fasole, iar nu e bine. Adică vreau să ne cântărim. Duminică seara e lăsatul secului, vreau ca luni dimineață când ne trezim, când începe postul, pune-te pe cântar.

Dacă ai 86 de kilograme, iar dacă la finalul postului ai 96, nu e în regulă. E adevărat că acum mâncăm mai mulți carbohidrați și avem o predispoziție să ne îngrășăm, dar dacă ai 86, la finalul postului trebuie să ai 80”, a declarat părintele Vasile Ioana,

Lăcomia poate fi evitată cu credință și voință, pentru că doar încrederea totală în Dumnezeu ne poate ajuta să luptăm cu ispitele.

„Căderea în lăcomie, creierul nostru se victimizează repede, iar aici este o legătură între ficat, creier și voință, e un triunghi. E cea mai grea ecuație a postului. Ficatul care mânca tot felul de lucruri până ieri te ia cu dureri de cap, și mie mi se întâmplă.

Te enervezi, nu ți se mai pare nimic bun, de aia ți se spune că vin ispitele în post, nu ai voie decât o chestie mică din cămară, cumva interiorul tău se revoltă. Mulți cedează, dar voința ta de creștin care vrea să se apropie de Dumnezeu zice „Doamne, nu mă lăsa.” Nu e bine să folosim cantități mari”, a mai explicat preotul.

Postul te eliberează de mânie

Postul negru e la fel de important, iar părintele Vasile Ioana a explicat cum se practică acest ritual la mănăstiri.

„În prima săptămână, până la 15 să nu mâncăm deloc, doar apă. Postul negru ar putea fi luni, marți, miercuri numai cu apă.

La mănăstiri e încuiată bucătăria de tot, nu mănâncă nimeni nimic de duminică seara până miercuri, pare imposibil, dar e posibil. Bunicul meu nu mânca de duminica asta, până duminica viitoare.

La mănăstiri sunt 2 mese pe zi, și e foarte sănătos. Dacă faci asta, vei fi mai luminos și sănătos fizic, nu mai ai chef de ceartă, de dispute, te rogi mai mult. În primul rând, postul te eliberează de mânie, suntem prea nervoși, ne supărăm ușor”, a mai spus părintele Ioana.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel