Din cuprinsul articolului
Alegerile stilului de viață de zi cu zi pot avea un impact de durată asupra sănătății și longevității. Uun nou studiu sugerează că adevăratul secret al longevității ar putea consta în ceva mult mai simplu: evitarea anumitor factori de risc până la vârsta de 50 de ani.
Studiul sugerează că evitarea a cinci factori de risc majori pentru bolile de inimă, cum ar fi fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, diabetul și obezitatea, ar putea prelungi viața cu peste 10 ani.
Cei 5 factori de risc majori de EVITAT până la 50 de ani
Studiul, publicat în The New England Journal Of Medicine, a urmărit peste două milioane de persoane din 39 de țări, pentru a înțelege cum influențează sănătatea la vârsta mijlocie supraviețuirea pe termen lung.
Cercetătorii s-au concentrat asupra faptului dacă participanții prezentau oricare dintre acești cinci factori cheie de risc la vârsta de 50 de ani. Aceștia au fost apoi urmăriți timp de până la 47 de ani, permițând oamenilor de știință să facă predicții de risc care se extind până la vârsta de 90 de ani.
„Acești cinci factori reprezintă aproximativ 50% din povara globală a bolilor cardiovasculare. Întrebarea noastră centrală a fost câți ani de viață suplimentari sunt posibili dacă acești factori sunt absenți sau modificați la vârsta mijlocie”, a declarat cercetătoarea Dr. Christina Magnussen, director adjunct al Departamentului de Cardiologie de la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf, Hamburg, Germania.
Studiul a constatat că, chiar și persoanele fără factori de risc majori la vârsta de 50 de ani aveau încă un risc semnificativ de boli de inimă pe parcursul vieții, 13% dintre femei și 21% dintre bărbați având astfel de boli.
Dar când toți cei cinci factori de risc erau prezenți, acest risc a crescut la 24% pentru femei și 38% pentru bărbați, iar problemele cardiace au apărut cu 13 ani mai devreme la femei și cu aproape 11 ani mai devreme la bărbați.
Riscul de deces a urmat un model similar, crescând de la 53% la 88% la femei și de la 68% la 94% la bărbați atunci când toți cei cinci factori de risc au fost prezenți. În medie, aceasta s-a tradus printr-o pierdere de aproximativ 14,5 ani de viață pentru femei și 12 ani pentru bărbați.
Niciodată nu e prea târziu pentru a adopta un stil de viață sănătos!
Studiul a stabilit, de asemenea, care schimbări ale stilului de viață au cel mai mare impact la vârsta mijlocie. Controlul tensiunii arteriale crescute între 55 și 60 de ani a demonstrat că întârzie evenimentele cardiovasculare cu o medie de 2,4 ani la femei și 1,2 ani la bărbați.
Renunțarea la fumat la aceeași vârstă a adăugat 2,1 ani de viață pentru femei și 2,4 ani pentru bărbați. Participanții care au modificat toți cei cinci factori de risc au salvat încă 5 ani de viață.
Studiul arată că, chiar și în jurul vârstei de 50 de ani, indivizii își pot face schimbări substanțiale în stilul de viață sau în strategiile de prevenție la nivel personal pentru a-și influența semnificativ speranța de viață.