Sari la conținut

Povestea impresionantă a unor pacienți cu Alzheimer care au reușit să scape de boală prin schimbări ale stilului de viață

alzheimer
Sursă foto: Pixabay
Simptome Alzheimer

Doi  pacienți cu Alzheimer au reușit să scape de boală prin schimbări ale stilului de viață. În ultimii zece ani, demența și Alzheimer au fost principalele cauze de deces în Marea Britanie, contribuind la 11,4% din decesele înregistrate în 2022. În timp ce noile tratamente medicale pot încetini progresia bolii, există dovezi crescânde că modificări simple în stilul de viață pot ajuta la „inversarea” simptomelor Alzheimer.

Alzheimerul poate fi împărțit în două subtipuri: familial și sporadic. Doar 5% dintre cazuri sunt de tip familial, având o componentă genetică, în timp ce 95% sunt sporadice și sunt influențate de factori de mediu, stil de viață și genetică. În acest context, prevenția și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt cele mai eficiente metode de abordare a bolii Alzheimer. Această constatare a determinat cercetătorii să studieze mai atent factorii de risc asociați cu această afecțiune.

Cici Zerbe și Simon Nicholls, doi pacienți care suferă de Alzheimer, relatează că au reușit să combată boala prin schimbări simple în modul lor de viață. Povestea lor a fost prezentată în documentarul „Ultimul bolnav de Alzheimer” de la CNN.

Obiceiuri care pot ajuta la tratarea bolii Alzheimer

După ce a participat la un studiu clinic în Statele Unite, Zerbe a observat o ameliorare a simptomelor bolii Alzheimer. Acest studiu cercetează impactul schimbărilor intensive în stilul de viață asupra tulburărilor cognitive ușoare sau a demenței timpurii cauzate de Alzheimer. În prezent, rezultatele acestui studiu nu au fost încă publicate.

Schimbările aduse stilului de viață includ adoptarea unei diete bazate pe plante, exerciții fizice regulate, participarea la sesiuni de sprijin în grup, yoga și meditație. Zerbe a mărturisit că se simte acum mult mai bine decât acum cinci ani, când a fost diagnosticată cu această boală, înainte de a se alătura studiului.

În documentarul CNN, Simon Nicholls, în vârstă de 55 de ani, este prezentat ca fiind o altă persoană care suferă de Alzheimer și care a participat la studiul menționat. Nicholls este purtător al două alele ApoE4, o variantă genetică cunoscută pentru a majora semnificativ riscul de Alzheimer. Cu toate acestea, prin adoptarea unor schimbări sănătoase în stilul său de viață, Nicholls a observat o ameliorare semnificativă a simptomelor sale.

Aproximativ 25% din populație poartă cel puțin o copie a alelei ApoE4, iar 5% poartă două copii ale acestei variante genetice. Prezența unei alele ApoE4 este asociată cu un risc de trei până la patru ori mai mare de a dezvolta Alzheimer, iar prezența a două alele crește acest risc până la 12 ori, făcându-l cel mai mare factor de risc genetic pentru această boală.

Aceste cifre subliniază succesul notabil și semnificativ al lui Nicholls în „inversarea” simptomelor bolii Alzheimer, pur și simplu prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Biomarkerii săi pentru Alzheimer au dispărut în doar 14 luni, un rezultat semnificativ mai impresionant decât majoritatea tratamentelor disponibile pentru această boală.

Nicholls a evidențiat importanța activității fizice și a modificărilor dietetice în călătoria sa. Inițial, i s-a recomandat tirzepatidă, un medicament folosit pentru a regla nivelurile de zahăr din sânge și a suprima pofta de mâncare, conform rapoartelor din ScienceAlert. De asemenea, el a adoptat o rutină de exerciții regulate, inclusiv antrenamente de forță de trei ori pe săptămână, mers pe jos 10.000 de pași în fiecare zi și sesiuni de jogging sau ciclism în fiecare dimineață.

Bolile cardiovasculare reprezintă un factor de risc major și un potențial predictor viitor al bolii Alzheimer. Legătura dintre inimă și creier este crucială pentru a furniza celulelor cerebrale energie și oxigen prin intermediul fluxului sanguin cerebral.

Astfel, o sănătate cardiacă precară ar putea crește riscul de Alzheimer, deoarece celulele creierului primesc mai puțină energie pentru a funcționa. Acest lucru explică de ce îmbunătățirea sănătății cardiace a lui Nicholls și creșterea activității cardiovasculare au ameliorat simptomele sale.

De asemenea, a aplicat schimbări în regimul alimentar – eliminând zahărul, alcoolul și alimentele procesate – și a adoptat dieta mediteraneană.

Dieta mediteraneană este bogată în antioxidanți, care protejează celulele creierului de deteriorare, iar cercetările sugerează că nutrienții obținuți prin această dietă ajută la menținerea memoriei și a abilităților cognitive. Un studiu recent de amploare efectuat pe 60.000 de britanici a arătat că aderarea la o dietă mediteraneană scade riscul de demență cu 23%.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel