Sari la conținut

Evitați analgezicele înainte și după vaccinarea anti-covid. Febra ușoară și simptomele ușoare sunt, de fapt, semne bune?

abuzul de medicamente
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente periculoase pentru organism

Evitați analgezicele înainte și după vaccinarea anti-covid. Febra ușoară și simptomele ușoare sunt, de fapt, semne bune?

Febra ușoară sau alte simptome înseamnă că vaccinul funcționează, susțin experții. Aceștia spun că oamenii ar trebui să evite analgezicele înainte și după administrarea unui vaccin Covid-19, pentru a-i oferi cele mai mari șanse să facă ceea ce ar trebui să facă. Și anume, să  stimuleze sistemul imunitar.

Evitați analgezicele înainte și după vaccinarea anti-covid

Simptomele ușoare, cum ar fi febra, frisoanele, cefaleea și oboseala, indică faptul că vaccinul vă „păcălește” celulele să învețe cum să se ferească de coronavirus. Dr. Rochelle Walensky, directorul Centrelor SUA pentru Control și Prevenire a Bolilor, a explicat că aceste simptome semnifică faptul că sistemul imunitar se dezvoltă și vaccinul funcționează.

„Nu le folosiți analgezicele, în prealabil. Simptomele enumerate mai sus construiesc memoria imunologică. Se știe că analgezicele interferează cu eficacitatea vaccinurilor împotriva gripei”, a declarat și Michael Mina, MD, profesor asistent de epidemiologie la Harvard T.H. Chan School of Public Health, potrivit elemental.medium.com

Posibilitatea nu a fost studiată cu vaccinurile Covid, dar Mina și alți experți spun că este posibil. Așa că recomandă să nu luați analgezicele dacă puteți suporta. Dacă le luați deja în mod obișnuit pentru o stare de sănătate, nu trebuie să vă opriți fără să discutați cu medicul dumneavoastră.

Ce medicamente sunt eficiente

Totuși ce puteți face în cazul în care chiar trebuie să luați un medicament pentru durere? Potrivit experților, dacă trebuie să luați ceva pentru dureri sau febră după vaccinul anti-covid, toate cele trei clase majore de analgezice fără prescripție medicală pot fi eficiente Fiecare are efecte secundare potențiale diferite, atât fizice, cât și mentale.

Ibuprofenul și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) vizează locul durerii și pot reduce, de asemenea, inflamația. Se știe că provoacă iritații la stomac. Mărcile includ Advil și Motrin. Naproxenul (inclusiv Aleve) este, de asemenea, un AINS.

Aspirina este, de asemenea, un AINS și se știe că provoacă iritații la stomac. Nu trebuie administrat zilnic fără sfatul medicului și nu este recomandat pentru nimeni sub 17 ani.

Acetaminofenul (inclusiv Tylenol) vizează semnale de durere în sistemul nervos și nu la locul înțepăturii.

Nu există dovezi ferme care să sugereze că una dintre cele trei opțiuni este mai mult sau mai puțin probabil să diminueze procesul de consolidare a imunității unui vaccin. Dacă vaccinarea în sine provoacă durere, încercați să acoperiți locul cu un prosop rece și umed sau mișcați-vă brațul, sugerează CDC.

Pentru a atenua febra, beți mult lichid și purtați haine ușoare. Dacă roșeața sau umflarea la locul împușcării se înrăutățesc după 24 de ore sau dacă simptomele asemănătoare gripei persistă câteva zile, sunați la un furnizor de servicii medicale.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: