duminică, octombrie 24, 2021

România este luată cu asalt de evoluția situației epidemiologice. În ultimele săptămâni, numărul infectărilor a început să crească brusc, mai multe localități trecând deja de pragul de 3 la mia de locuitori.

Care sunt principalele cauze ale răspândirii rapide și cum o putem limita?

Răspândirea variantei Delta pare să afecteze populația într-o măsură mai mare decât estimau specialiștii. Numărul infectărilor a trecut peste evaluările experților, care se așteptau ca valorile raportate să fie mult mai mici.

Numărul cazurilor de COVID-19 a avut o creștere explozivă în ultima săptămână, ajungând să depășească 5000 de cazuri pe zi la finalul perioadei, comunică RRA.

În același timp și rata de pozitivare a crescut, iar indicele de incidență calculat la 14 zile a crescut și el, de asemenea, în mai multe localități

din țară, 115 la număr, depășind cifra de 3 la mia de locuitori. Situația este una alarmantă, fapt care i-a determinat pe specialiști să ia în calcul un număr tot mai mare de infectări pentru săptămânile ce urmează.

Care sunt principalele cauze pentru transmiterea rapidă?

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, dezvăluie care sunt principalele motive ale răspândirii rapide și, de asemenea, cum poate fi aceasta limitată.

„În primul rând, varianta Delta a devenit, după cum știm, dominantă, inclusiv în țara noastră. În Europa este responsabilă

de peste 99,5% din cazurile noi.

Varianta Delta se răspândeşte mult mai uşor şi generează mult mai multe cazuri secundare de la o persoană infectată comparativ cu variantele precedente. Deci acesta ar fi un aspect care ţine de evoluţia virală, de adaptarea virusului în populație.

Şi al doilea lucru, care este la fel de important, este legat de interacțiunea crescută între oameni, o mobilitate crescută, pe fondul respectării măsurilor de prevenire a răspândirii infecției – şi aici mă refer la măsurile pe care le știm cu toţii, purtarea măştii, evitarea zonelor supraaglomerate, igiena

şi așa și mai departe.

Oamenii au revenit din concedii, au început, evident, au reluat activitatea la locul de muncă, stăm mai mult în spaţii închise, copiii au început școlile, ca atare, riscul de expunere în perioada aceasta este mult mai mare și nu este întâmplător faptul că majoritatea cazurilor sunt generate în judeţele cu aglomerări urbane, cu densitate populaţională crescută.

Tocmai acest lucru transmite faptul că expunerea crescută se datorează interacţiunii crescute între persoane, în contextul în care varianta Delta, repet, este dominantă şi se răspândește foarte ușor în populație”,

a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei emisiuni RRA.

Ultimele stiri