Categories: Ştiri sănătate

Evoluția situației epidemiologice în România. 115 localități au depășit cifra de 3 la mia de locuitori! Care sunt principalele cauze pentru transmiterea rapidă?

România este luată cu asalt de evoluția situației epidemiologice. În ultimele săptămâni, numărul infectărilor a început să crească brusc, mai multe localități trecând deja de pragul de 3 la mia de locuitori. Care sunt principalele cauze ale răspândirii rapide și cum o putem limita?

Răspândirea variantei Delta pare să afecteze populația într-o măsură mai mare decât estimau specialiștii. Numărul infectărilor a trecut peste evaluările experților, care se așteptau ca valorile raportate să fie mult mai mici.

Numărul cazurilor de COVID-19 a avut o creștere explozivă în ultima săptămână, ajungând să depășească 5000 de cazuri pe zi la finalul perioadei, comunică RRA.

În același timp și rata de pozitivare a crescut, iar indicele de incidență calculat la 14 zile a crescut și el, de asemenea, în mai multe localități din țară, 115 la număr, depășind cifra de 3 la mia de locuitori. Situația este una alarmantă, fapt care i-a determinat pe specialiști să ia în calcul un număr tot mai mare de infectări pentru săptămânile ce urmează.

Care sunt principalele cauze pentru transmiterea rapidă?

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, dezvăluie care sunt principalele motive ale răspândirii rapide și, de asemenea, cum poate fi aceasta limitată.

„În primul rând, varianta Delta a devenit, după cum știm, dominantă, inclusiv în țara noastră. În Europa este responsabilă de peste 99,5% din cazurile noi.

Varianta Delta se răspândeşte mult mai uşor şi generează mult mai multe cazuri secundare de la o persoană infectată comparativ cu variantele precedente. Deci acesta ar fi un aspect care ţine de evoluţia virală, de adaptarea virusului în populație.

Şi al doilea lucru, care este la fel de important, este legat de interacțiunea crescută între oameni, o mobilitate crescută, pe fondul respectării măsurilor de prevenire a răspândirii infecției – şi aici mă refer la măsurile pe care le știm cu toţii, purtarea măştii, evitarea zonelor supraaglomerate, igiena şi așa și mai departe.

Oamenii au revenit din concedii, au început, evident, au reluat activitatea la locul de muncă, stăm mai mult în spaţii închise, copiii au început școlile, ca atare, riscul de expunere în perioada aceasta este mult mai mare și nu este întâmplător faptul că majoritatea cazurilor sunt generate în judeţele cu aglomerări urbane, cu densitate populaţională crescută.

Tocmai acest lucru transmite faptul că expunerea crescută se datorează interacţiunii crescute între persoane, în contextul în care varianta Delta, repet, este dominantă şi se răspândește foarte ușor în populație”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei emisiuni RRA.

Recent Posts

În ce zile NU se spală în Săptămâna Mare! E mare PĂCAT

În unele zile din Săptămâna Patimilor, e păcat să te apuci să speli rufe sau…

17 minute ago

Zodia lovită de un val de prosperitate. Are șansa să câștige o mulțime de BANI

Camelia Pătrășcanu prevestește prosperitate pentru o zodie. Totodată, și alți nativi se vor bucura de…

47 de minute ago

Marcel Ciolacu: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!“

Marcel Ciolacu a lansat o ironie lipsită de inspirație în cadrul unei conferințe de presă…

o oră ago

Care sunt semnele care arată că ai energie negativă în jurul tău?

Sentimentele de copleșire și de frustrare pe care le poate trăi o ființă umană răspund…

2 ore ago

O femeie care credea că este doar „foarte obosită” a primit un diagnostic devastator

Când Cathy Hunt a început să se simtă „foarte obosită”, a crezut că este doar…

2 ore ago

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Ajută la iertarea păcatelor!

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Săptămâna Mare, cunoscută și sub…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian