vineri, august 19, 2022

Undeva în lume, o femeie moare în fiecare minut, din cauza cancerului de sân.

“Ești printre femeile care nu merg la medic? Ți-e frică de ce o să afli? Ți-e jenă? Nu ai bani? Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp! Mergi la control! Ai toate motivele!” Acesta este mesajul pe care îl propun Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer pentru campania națională anuală de informare despre cancerul de sân.

Te-ar mai interesa: 10 sfaturi pentru o viață sănătoasă. Vlad Ciurea: ...

Campania își propune să convingă femeile despre cât de importante sunt vizitele regulate la medic, ce permit diagnosticarea precoce a bolii. Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp.

« FABC va milita în continuare pentru dezvoltarea şi implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân. Până când acest lucru nu va deveni realitate, vom considera că “Nu am făcut destul!” pentru femei », a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

O componentă importantă a campaniei din 2014 este o caravană care se va desfăşura la sate, în lunile octombrie şi noiembrie. În cadrul acestei caravane, femeile din mediul rural pot beneficia de examinarea clinică gratuită a sânilor. Caravana va fi realizată cu sprijinul unor medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali – voluntari în proiectul Împreună pentru Sănătatea Rurală.

Te-ar mai interesa: Țara în care tinerii sunt îndemnați să bea mai mul...

Caravana va începe în judeţul Argeş şi va avea următorul program:

  • 18-19 octombrie – Argeș (Retevoiești, Davidești, Vulturești, Domnești, Cosești)
  • 25-26 octombrie – Galați (Corod) și Argeș (Micești, Ștefănești)
  • 22-23 noiembrie – Ialomița (Ciulnița, Bucu) și Teleorman (Dobrotești).

Pentru programul actualizat al caravanei, consultați site-ul www.invingemcancerul.ro.

Inițiativa noastră vine în întâmpinarea recomandărilor Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu privire la organizarea de campanii de diagnosticare precoce a cancerului de sân și de informare cu privire la această boală”, a continuat Cezar Irimia, președintele FABC.

Te-ar mai interesa: Cum a reușit Oana Roman să slăbească 25 de kilogra...

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că majoritatea deceselor cauzate de cancerul de sân se produc în țări cu venituri mici și mijlocii, unde cele mai multe femei cu cancer de sân sunt diagnosticate târziu, din cauza lipsei de educație și a lacunelor din sistemul de sănătate”, a declarat dr. Iustina Fusu, vicepreședintele Ligii Române de Cancer.

De altfel, în cadrul campaniei « Nu am facut destul », desfășurată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer în anul 2011, când au fost efectuate gratuit 2.666 de ecografii mamare s-au înregistrat urmatoarele rezultate:

Te-ar mai interesa: Revoltător! O mamă și copilul său a fi fost înjura...

  • La circa 19% dintre paciente au fost identificați noduli cu suspiciune de neoplasm (la peste 500 de paciente).
  • La circa 1.8% dintre femeile testate au fost descoperite tumori cancerigene ce necesitau tratament cu sau fără intervenție chirurgicală (48 de paciente).

Despre cancerul de sân

Cancerul de sân (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli1. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, revoltată: Unii medici „jefuiesc...

Recomandări importante în prevenție:

  1. Autoexaminarea lunară a sanilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
  2. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.
  3. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private