duminică, septembrie 25, 2022

CNSU a stabilit, luni, noi excepții de la prezentarea certificatului verde. De asemenea, restricțiile în mall-uri și benzinării au fost reglementate prin noua hotărâre, publicată în Monitorul Oficial.

Conform HG, s-a stabilit faptul că în mall-uri se va intra pe bază de certificat verde, școlile și grădinițele private pot învăța în online sau

”exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

Te-ar mai interesa: Astrologii trag semnalul de alarmă: O zodie termin...

a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului”.

De asemenea, se va intra cu certificat verde și în unitățile de cazare, în instituțiile publice precum primării sau Casa de Pensii, aici fiind exceptați vârstnicii. Documentul integral poate fi consultat AICI.

Te-ar mai interesa: Cifra de destin a Reginei Elisabeta. „Doi” și „nou...

Documentul cu noile măsuri CNSU

”Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și a următoarelor categorii:

Te-ar mai interesa: Meningita amibiană: Un ucigaș ce te poate doborî î...

 • a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
 • b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
 • c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
 • d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului”, se arată în document.

 

Noile restricții aprobate de autorități la finele săptămânii trecute au intrat în vigoare luni, la miezul nopții. Acestea vizează în principal folosirea pe scară largă a certificatului verde, astfel încât fără acest document se va putea intra doar în magazinele esențiale.

În realitate însă, din cauza unor scăpări legislative, se pare că autoritățile au omis să treacă în ultima HG intrarea în unele spații comerciale cu acest certificat.

Te-ar mai interesa: Vestea pe care credincioșii trebuie să o afle! Mân...

O altă scăpare importantă este cea legată de funcționarea școlilor și a grădinițelor private. În HG privind noile restricții nu și-a mai găsit loc și articolul inițial din decizia CNSU, care se referea la suspendarea cursurilor cu prezență fizică în școlile și grădinițele private.

Raed Arafat a explicat, luni, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria că neconcordanțele apărute între decizia CNSU de săptămâna trecută și Hotărârea de Guvern au fost generate pe fondul unor neînțelegeri juridice.

Te-ar mai interesa: 3 pași simpli pentru o dietă echilibrată. Niciun a...

„Între hotărârea CNSU de săptămâna trecută și hotărârea de Guvern care s-a emis au fost unele diferențe care au fost pe baza unei neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat unele chestii care trebuie clarificate”, a spus Raed Arafat.

Precizări făcute de Raed Arafat:

 • Se va putea merge la centrele de vaccinare din mall-uri, numai dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate prin intrare, deplasare şi ieşire din mall
 • Dacă mall-urile au servicii publice administrative, precum pașapoartele, se poate intra cu test valabil și cu dovada programării
 • Accesul în magazinele alimentare din mall-uri, doar cu certificat verde, vaccinați sau trecuți prin boală; dacă există intrare direct din stradă in centrul comercial, magazinele au obligația să verifice certificatul verde
 • Excepții la accesul în instituțiile publice: pensionarii nu vor avea restricții, pentru prestatii sociale, alocații ale copiilor
 • Cazarea în hoteluri se va face doar cu certificat verde, vaccinați sau trecuți prin boală
 • Închiderea școlilor private a fost prevăzută în hotărârea CNSU, nu s-a translatat în HG. Hotărârea de azi prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă în școlile private, dar nimeni nu îi împiedică să facă școală online
 • Piețele sunt numai cu masca, nu e nevoie de certificat verde.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private