Sari la conținut

Excesul de probiotice poate fi extrem de periculos. Iată ce trebuie să știi

probiotic bun, pe piata din România
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicament renumit în lume, pe piata din România

Excesul de probiotice poate fi extrem de periculos. Probioticele sunt unul dintre cele mai bune suplimente pentru a vă menține intestinul și sănătatea generală în cea mai bună formă.

Probioticele conțin bacterii care trăiesc în interiorul intestinului care ajută la digerarea alimentelor sau produc vitamine, în timp ce altele ucid celulele care cauzează boli.

Alimente precum iaurtul, cerealele, chipsurile, ciocolata și kimchi sunt cele mai bune probiotice, pe care experții în sănătate le recomandă tuturor.

Ele ajută, de asemenea, la prevenirea creșterii microorganismelor dăunătoare în intestin și întăresc bariera intestinală, întărind pereții tractului gastrointestinal pentru a preveni absorbția toxinelor în sânge.

Excesul de probiotice poate fi extrem de periculos. Iată ce trebuie să știi

Unele dintre efectele secundare ale consumului prea multor probiotice sunt:

  •  Balonare și gaze: Balonarea este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului de prea multe probiotice. Potrivit experților, se întâmplă atunci când există modificări în microbiota intestinală, ceea ce duce la producerea de mai multe gaze de către bacterii, ceea ce duce la balonare și disconfort.
  • Probleme ale pielii: Mulți oameni au alergii ale pielii din cauza probioticelor, care provoacă erupții cutanate, roșeață, vezicule mici și chiar mâncărime. Potrivit unui studiu publicat în National Library of Medicine, mulți oameni care iau probiotice pentru a trata sindromul inflamator intestinal au o erupție cutanată cu mâncărime ca efect secundar. 
  • Alergii: Mulți oameni sunt alergici la lactate, nuci și soia sau au intoleranță la gluten. Prin urmare, medicii recomandă să fie precauți atunci când aleg probioticele, deoarece aceste suplimente pot prezenta un risc. Dacă aveți simptome de reacție alergică, ar trebui să opriți imediat utilizarea probioticului.
  • Infecții: Mulți copii ajung cu imunitate scăzută din cauza infecțiilor repetate cu bacterii și ciuperci din cauza probioticelor. 
  • Diaree: De multe ori, probioticele pot provoca chiar diaree sau pierderea mișcării împreună cu dureri severe de stomac. Chiar dacă medicii spun că bacterii precum Lactobacillus acidophilus și Saccharomyces boulardii sunt cunoscute că reduc diareea, consumul excesiv de probiotice poate avea efectul opus.

Doza corectă de probiotice

Potrivit National Institutes of Health, doza medie de suplimente probiotice este de 1 până la 10 miliarde de unități formatoare de colonii (CFU).

De asemenea, FDA reglementează probioticele precum alimentele și nu ca medicamentele, deoarece producătorii de suplimente probiotice nu trebuie să arate că produsele lor sunt sigure sau că funcționează.

Cel mai bine este să vă consultați medicul dacă luați probiotice și cantitatea care s-ar potrivi organismului dumneavoastră. Nu mai luați probiotic dacă aveți cel mai mic disconfort.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel