Sari la conținut

VIDEO. Cinci exerciții simple pentru durerea de spate, recomandate de medicul ortoped

Exerciții pentru dureri de spate. Durerea de spate este acel tip de durere resimțit în zona spatelui. Acest simptom este împărțit în dureri cervicale, toracice, dureri de spate inferioare (lombare) sau dureri în zona sacrală.

„Zona lombară este cea mai comună zonă pentru durere, care este, cumva, determinată de faptul că, aici, se susține cea mai mare parte a greutății din partea superioară a corpului. Episoadele durerilor de spate pot fi acute, sub-acute sau cronice, în funcție de durată. Durerile de spate sunt printre cele mai comune motive pentru care oamenii merg la medic și una dintre cauzele principale ale dizabilității la nivel mondial. Majoritatea oamenilor au dureri de spate cel puțin o dată pe parcursul vieții.”, explică Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie,Traumatologie și Medicină Sportivă.

Durerile de spate pot să apară brusc și să dureze mai puțin de șase săptămâni (acute). Durerile de spate care durează mai mult de trei luni (cronice).

„Durerile de spate se dezvoltă adesea fără o cauză specifică, iar aici intervine medicul curant să descopere cauza și să o trateze.”, povestește, mai departe, specialistul.

Cauzele durerilor de spate

Un mușchi sau un ligament dureros. Ridicarea de greutate în mod repetat sau o mișcare bruscă pot întinde mușchii spatelui și ligamentele spinării.
Leziunea la nivelul coloanei sau hernia, protuzia.
Boala discului nu se vede pe radiografie, doar pe investigație de tip RMN.
Artrită. Osteoartrita poate afecta partea inferioara a spatelui. În unele cazuri, artrita la nivelul coloanei vertebrale poate duce la o îngustare a măduvei spinării, o afecțiune numită stenoză spinală.
Neregularități scheletice. Durerile de spate pot apărea dacă coloana vertebrală se curbează anormal. Scolioza, o afecțiune în care coloana vertebrală se curbează lateral, poate duce, de asemenea, la dureri de spate, dar, în general, numai dacă scolioza este severă.
Osteoporoza. Vertebrele coloanei vertebrale pot dezvolta fracturi de compresie dacă oasele devin poroase și fragile.

Diagnosticarea durerilor de spate

„Un istoric medical complet și examenul fizic pot identifica, de obicei, orice afecțiune gravă care poate provoca durerea. În timpul examenului, medicul va întreba despre debutul, locul și severitatea durerii; durata simptomelor și orice limitări în mișcare; istoricul episoadelor anterioare sau al oricăror condiții de sănătate care ar putea fi legate de durere. Împreună cu o examinare detaliată a spatelui, testele neurologice sunt efectuate pentru a determina cauza durerii și tratamentul adecvat. Cauza durerii cronice inferioare a spatelui este adesea dificil de determinat chiar și după o examinare aprofundată.”, explică specialistul.

Testele imagistice care se recomandă a fi făcute atunci când ne dorim să identificăm patologii care au ca efect durerile de spate.

Radiografia este adesea prima tehnică imagistică utilizată pentru a căuta oase rupte sau o vertebră rănită.
Tomografia computerizată (CT) este utilizată pentru a vedea structurile coloanei vertebrale care nu pot fi observate pe raze X, cum ar fi ruptura discului, stenoza spinării sau tumori.
Mielogramele sporesc diagnosticul imaginilor pentru raze X și CT.
Discografia poate fi utilizată atunci când alte proceduri de diagnosticare nu reușesc să identifice cauza durerii.
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) utilizează o forță magnetică în loc de radiație pentru a crea o imagine generată de calculator.
Scanările osoase sunt utilizate pentru detectarea și monitorizarea infecțiilor, fracturilor sau tulburărilor la nivelul osului.
Imagistica cu ultrasunete, numită și scanare cu ultrasunete sau sonografie, utilizează unde de sunet de înaltă frecvență pentru a obține imagini în interiorul corpului.

Tratament pentru durerea de spate cronică

Exercițiul fizic este cel mai indicat tip de tratament pentru durerea de spate cronică. „Acesta este primul lucru pe care îl spun pacienților mei. Împreună cu specialiștii kinetoterapeuți și fizioterapeuți din cadrul clinicii noastre, încercăm să elaboram planuri de tratament potrivite fiecărui pacient în parte”, continuă specialistul.
Kinetoterapia, o soluție pentru eliminarea durerilor de spate
Kinetoterapia ajută pacientul să depășească un episod de dureri de spate. Scopul kinetoterapiei este de a restabili mișcarea fără durere și de a-l ajută mențină acest bine pe termen lung. Kinetoterapeuții folosesc o serie de modalități pentru a atinge aceste obiective. Acestea pot include lucruri cum ar fi tratamente de tip masaj, exercițiu terapeutic sau modalități electrice. Recuperarea poate dura și poate fi legată de diferiți factori. Aceștia includ gravitatea problemei și, de asemenea, starea tesutului dumneavoastră înainte de vătămare.

Exerciții pentru durerile de spate din zona lombară

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel