Sari la conținut

Există leac pentru paradontoză, boala care te lasă fără dinți

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dacă ne uităm la statistici, putem spune că paradontoza este una dintre bolile românilor. Și asta, în condițiile în care 9 din 10 români ajung în cabinetele stomatologice cu o astfel de afecțiune. Mai grav este faptul că cei mai mulți dintre ei ajung în stadii avansate, resemnați că, na, ce să-i mai faci, moștenirea genetică e de vină. Nu, nu genetica este de vină, de cele mai multe ori, ci amânarea rezolvării uneia dintre cele mai frecvente și serioase probleme stomatologice deoarece parodontoza este boala care te lasă fără dinți. La propriu. Începe cu inflamația gingiei, gingivita, și avansează încet dar sigur până la stadiul în care periajul dinților devine chinul zilei iar durerile și sângerările, și mai și. Treptat boala evoluează spre structurile profunde, gingia se retrage de pe dinți și apar pungile parodontale. În cele din urmă, dinții se desprind de pe os iar osul cu greu mai poate fi vindecat.

La început a fost…periuța de dinți

 De unde încep toate astea? De la placa dentară, prezentă din cauza unei igiene orale precare, și de la câțiva alți factori predispozanți precum fumatul, bolile sistemice (precum diabetul), stresul, alimentația bogată în săruri minerale și săracă în fructe, adică, și de la stilul de viață modern care face ca boala să avanseze într-un ritm fără precedent chiar și în rândul adulților de până în 40 de ani. Din fericire, aceeași viață modernă a impus în lumea medicală și metode inovatoare de tratament precum plasmoliftingul sau plasmodentul, care aduce speranță și zâmbetul de demult pe fața pacientului.

Ce înseamnă această metodă și cu cu ce rezultate aflăm de la Dr. Ada Epistatu, specialist în Stomatologie Generală, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu și membru al Academiei Americane de Implantologie Dentară și al Academiei Internaționale de Estetică Facială.

Ce este plasmodentul?

 Plasmodentul este un sistem universal, revoluționar de regenerare a țesuturilor prin injectarea locală a plasmei trombocitare provenită din sânge propriu. De ce facem asta? Deoarece medicina știe, deja, că celulele sangvine umane conțin tot ceea ce este necesar pentru vindecare, revitalizare și reîntinerirea țesuturilor. Trombocitele produc fibrina care coagulează sângele și opresc sângerările, în cazul rănilor. Dar trombocitele mai conțin și factori de creștere, vitamine, proteine și enzime ce pornesc procesele de autovindecare și autoîntinerire. La baza acestei tehnici este o metodă specială de prelucrare a sângelui pacientului prin centrifugare și folosirea unor eprubete speciale de plasmolifting biotehnologice vidate. Față de alte metode PRP, unicitatatea acestei tehnici constă în obținerea unei plasme de injectare cu conținut foarte ridicat de trombocite.

Se poate trata parodontoza prin plasmolifting?

Plasmodentul sau plasmoliftingul are numeroase aplicații în stomatologie atât pentru întreținere sau profilaxie cât și pentru gingivite, ortodonție, periimplantite, regenerare osoasă sau tisulară, inclusiv pentru  parodontopatii generalizate. E bine de precizat, însă, ca există grade diferite în evoluția bolii. În funcție de aceasta, plasmodentul poate rezolva și vindeca sau poate îmbunățăți o situație clinică dată. Per ansamblu, prin această procedură se scade inflamația, sângerarea, se elimină procesele infecțioase, se redă stabilitatea, culoarea și textura gingiei. De asemenea, după intervenții chirurgicale în formele grave, vindecarea este mult mai rapidă prin stimularea osteointegrării, dacă au fost adiții de os, însă, cel mai important de reținut este faptul că atunci când avem mobilitate dentară, aceasta scade sau chiar dispare complet. În cazul bolnavilor cronici, precum diabeticii, cu probleme de vindecare, plasmodentul este esențial în cicatrizarea completă.

Cum decurge o ședință?

O ședință începe cu o  prelevare de sânge în 2-3 eprubete speciale de plasmolifting. Acestea se centrifughează și se separă, astfel, plasma bogată în trombocite de restul sângelui. Aceasta se injectează în mucoasele afectate imediat, astfel încât, întreaga procedură nu durezează mai mult de 15-20 de minute după recoltare. Zonele injectate sunt ariile inflamate ale gingiei sau mucoasei, zone infecțioase, în alveolele dinților extrași sau dinți cu tratamente endodontale, în zonele implanturilor sau adițiilor osoase sau în liftingurile sinusale. Nu, nu este deloc dureros deoarece injectarea se face cu ace subțiri iar mucoasa poate fi anesteziată în prealabil cu un anestezic de contact. Așa cum știm, antibioticele și antiinflamatoriile folosite în stomatologie au limitele lor și nu au rolul de a stimula regenerarea. Dar chiar și în cazul în care sunt necesare antibioticele, plasmodentul va stimula efectul acestora.

De câte ședințe e nevoie și în cât timp apar primele rezultate?

Numărul de ședinte necesare este de 4, făcute la un interval de 7 zile, cât este activ factorul trombocitar. Rezultatele se văd chiar după prima ședință întrucât plasma injectată, datorită calităților ei unice va ajuta la refacerea vasculară a zonelor afectate și la normalizarea hidrodinamicii , a respirației tisulare, a schimburilor de substanțe și stimulează imunitatea locală. Plasmodentul  nu are efecte secundare, risc de  alergii, efecte negative de aparitie a tumorilor, exclude posibilitatea infectării, și cel mai important: salvează dinți, a adaugat Dr. Ada Epistatu.

Plasmoliftingul este o metodă inventată și testată științific de doi ruși,  Renat R.Ahemerov și Roman F.Zarualii, de tratare și prevenire a apariției bolilor. Este o metodă, deja, folosită cu succes în multe domenii ale medicinei ca urologie, ginecologie, stomatologie, estetică facială sau fertilizări.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel