Sari la conținut

Expert: Când apar la copii primele semne ale autismului?

copii cu autism
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Autismul este o condiție de dezvoltare incurabilă, pe tot parcursul vieții, care afectează modul în care oamenii percep lumea și modul în care interacționează cu ceilalți. Experţii dezvăluie care sunt semnele la care părinții trebuie să fie atenți în cazul în care copilul lor suferă de autism.

„Primele semne ale autismului pot fi observate în jurul vârstei de 6 luni. Dacă suntem părinţi, ştim că în jurul acestei vârste începe să stabilească contactul vizual cu părintele, să se uite după obiecte. Un copil care este suspect de autism nu va face lucrul acesta.

Nu va fi curios să îşi urmărească mămica, nu va fi curios ce obiecte vin către el, nu va fi curios să interacţioneze cu mama. În jurul acestei vârste copilul poate plânge foarte mult sau poate fi nefiresc de cuminte”, a declarat psihologul Anda Băcanu la Medika TV.

Potrivit psihologului, între 9 şi 12 luni copilul ar trebui să înceapă să gesticuleze. „În jurul vârstei de 9-12 luni, părintele ar trebui să fie atent, dacă copilul său începe să arate cu gesturile. În jurul acestei vârste, copilaşii încep să manifeste diferite cereri. Arată cu degeţelul că vrea să meargă spre parc, că îşi doreşte o anumită jucărie, că vrea mâncare. Copilul suspect de autism nu are această abilitate de a arăta cu degetul, de a indica ce îşi doreşte”, a spus Băcanu, potrivit sursei citate de News.ro.

Copilul cu autism nu răspunde când e strigat

Potrivit Andei Băcanu, un copil suspect de autism nu vocalizează la 9-12 luni. „Copilul suspect de autism nu vocalizează în jurul acestei vârste sau, dacă o face, apar vocalizări ciudate şi nu sunt direcţionate neapărat spre un anumit obiect. Un alt semn important este când copilul nu răspunde când este strigat. Nu doar că nu răspunde vocal, dar nici nu se întoarce dacă este strigat. De asemenea, pot apărea comportamente bizare: aranjează bizar jucăriile, nu se joacă în mod normal cu jucăriile etc”, a explicat Anda Băcanu.

autism
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Întrebată care este primul pas de făcut, în cazul unei suspiciuni de autism, Anda Băcanu a arătat că este important de consultat un psihiatru şi un psiholog.

”Trebuie să se adreseze către doi specialişti. Unul dintre ei este medicul psihiatru, iar celălalt este psihologul cu competenţe în analiza comportamentală. De cele mai multe ori psihiatrul nu dă un diagnostic, până în jurul vârstei de 2 ani, însă îl ţine pe copil sub observaţie”, a precizat Anda Băcanu.

75 de milioane de oameni suferă de tulburări din spectrul autist

Autismul este o tulburare care afectează dezvoltarea creierului şi debutează în primii ani de viaţă. Aproximativ 1% din populaţie este afectată sub diferitele sale forme. Se caracterizează prin interacţiune socială, comunicare şi interese limitate, iar activitatea este repetitivă şi fără un ţel evident pentru cei din jur.

Aproximativ 75 de milioane de oameni suferă de tulburări din spectrul autist, sau ASD. Mulţi dintre ei au probleme de a comunica şi de a interacţiona cu alţi oameni şi manifestă comportamente restrânse şi/sau repetitive. Persoanele din spectrul autist pot avea modalităţi diferite de învăţare, mişcare sau de a-şi concentra atenţia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel