sâmbătă, iunie 10, 2023

Alimente anticancerigene. Stilul de viață are un rol foarte important, în afară de componenta genetică, pentru a putea menține organismul într-o bună stare de funcționare, subliniază Lygia Alexandrescu, nutriționist.

Potrivit acesteia, lupta anticancer este un subiect care, din păcate, este din ce în ce mai actual și trebuie să înceapă practic de la vârste foarte fragede, iar dieta anticancerigenă poate fi una din armele care trebuie folosite.

Ingredient benefic: fibrele scad colesterolul

„Când spunem stil de viață ne gândim evident și la ceea ce mâncăm și la câtă mișcare facem și la câte ore de somn pe noapte avem și la felul în care știm să abordăm stresul și la cât de pozitiv privim lucrurile. Din punct de vedere alimentar, există câteva ingrediente care nu trebuie să lipsească din dieta unei persoane care dorește să-și păstreze cât mai mult sănătatea”, a spus expertul nutriționist.

Lygia Alexandrescu, nutriționist a arătat că fibrele alimentare sunt esențiale pentru sănătatea colonului și, în același timp, ajută la scăderea nivelului colesterolului și stabilizează valoarea glicemiei. Ele se găsesc în fructele proaspete, în tărâțe și în legumele cu frunze verzi, iar un aport zilnic de 30-40 g ar fi suficient.

„Evitarea zahărului rafinat și a produselor zaharoase (prăjituri, bomboane, pâine albă) — marea problemă a consumului crescut de zahăr este că se înlocuiesc alimentele încărcate cu nutrienți, adică este aleasă o bomboană (care nu conține nici minerale, nici vitamine, nici fibre), în loc să fie ales un măr. Toate produsele zaharoase delicioase de altfel și mai ales aspectuoase sunt un amestec nefericit de grăsimi, zahăr și aditivi alimentari și de aceea trebuie evitate cât de mult posibil.

Este bine știut faptul că un consum excesiv al acestor zaharuri conduce mai întâi la hipoglicemie, apoi la diabet și la complicațiile asociate, boli cardiovasculare, colesterol crescut, hiperactivitate, depresie, obezitate”, a explicat expertul nutriționist.

Avocado este un fruct oleaginos cu mare densitate nutritive, care consumat în forme cât mai naturale poate ajuta la scăderea colesterolului nociv LDL și se pare că ar putea scădea incidența unor tipuri de cancere.

Antioxidanții naturali, arme anticancer

Potrivit nutriționistului, consumul de avocado aduce un mare aport de fitoestrogeni care ajută la diminuarea simptomelor asociate cu menopauza și oferă protecție împotriva osteoporozei.

„Ceaiul verde este o băutură delicioasă și la îndemâna oricui, plin de antioxidanți naturali și pe care asiaticii îl consumă din abundență pentru scăderea colesterolului și reducerea incidenței infarctului cardiac. Spre deosebire de ceaiul negru, care în procesul de fabricație mai întâi este fermentat, ceaiul verde este doar înăbușit în vapori de apă ceea ce ajută la păstrarea antioxidanților în compoziția sa”, a susținut Alexandrescu.

Antioxidanții naturali nu trebuie să lipsească din alimentație pentru că ei sunt cei care se luptă cu radicalii liberi, cauza principală a îmbătrânirii și apariției cancerelor. Sursele de antioxidanți sunt numeroase : fructele proaspete, legumele proaspete, ceaiul verde, semințele de susan, etc.

Lygia Alexandrescu, nutriționist a spus că uleiul de măsline și usturoiul sunt două ingrediente care fac mâncarea mai delicioasă și mai sănătoasă.

„Uleiul de măsline are în compoziția lui grăsimi mononesaturate care ajută la scăderea incidenței bolii cardiace și a cancerului, în special folosit crud în salate și adăugat în mâncare după ce aceasta a fost preparată. Usturoiul conține peste 100 de compuși chimici cu proprietăți terapeutice, fiind un ingredient gustos, dar și un medicament folosit de secole. Astfel el ajută la scăderea colesterolului, normalizarea presiunii arteriale și din cele mai vechi timpuri a fost considerat un antibiotic natural”, a mai explicat experul nutriționist.

Apa, a adăugat Alexandrescu, este componenta primordială a organismului uman și de aceea nu trebuie uitată. „Hidratarea zilnică trebuie să fie completă și acest lucru se poate asigura consumând minim 30 ml/kg corp/zi”, a spus ea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private