Sari la conținut

Expert în alimentație: Cât timp putem ține mâncarea reîncălzită la frigider

Sursa: Unsplash
Influența alimentelor ultraprocesate asupra sanatatii

Expert în alimentație: Cât timp putem ține mâncarea reîncălzită la frigider și care este temperatura recomandată pentru ca alimentele să nu se altereze?

 

Atunci când păstrăm mâncarea la frigider, este important să respectăm temperatura necesară pentru ca aceasta să nu se altereze. Dacă nu sunt alte indicații și recomandări pentru alimentele depozitate în frigider, este bine ca temperatura să fie setată la 4 grade Celsius.

În ceea ce priveste congelatorul, acesta trebuie sa aiba intotdeauna o temperatura sub 0 grade Celsius. Abia atunci poti fi sigur ca alimentele congelate se pastreaza in stare optima, pentru o perioada mai lunga de timp.

Alimentele pot fi pastrate la rece doar in aceste conditii, dintre care unele sunt destul de evidente. De exemplu, nu depozitati niciodata alimente in frigider in cazul unei pene de curent.

De asemenea, recipientele  in care sunt depozitate alimentele trebuie curatate si igienizate temeinic.

Alimentele trebuie pastrate intotdeauna la rece in recipiente etanse. Dar dincolo de aceste detalii, cat timp pot fi pastrate alimentele reincalzite la frigider, pentru a nu se strica?

Este important sa pastrati resturile in frigider sau congelator in decurs de 2 ore. In caz contrar, aparitia bacteriilor poate fi favorizata.

Ce tip de recipiente este bine să folosim

Pe timp de vară acest lucru devine cu atat mai important cu cat germenii cresc mai repede la temperatura camerei, asa ca cheia pentru a evita acest lucru este sa-i puneti la frigider cat mai curand posibil.

Utilizarea recipientelor mici sau mijlocii este esentiala pentru a accelera racirea. De asemenea, este important sa folositi un capac si sa impartiti alimentele in portii mai mici.

Perioada de valabilitate a produselor din frigider depinde de categoria careia ii apartinm, spune dr. Rafa Carbajal, expert in industria alimentara.

De altfel, dr. Rafa Carbajal a explicat pe larg ca durata adecvata pentru pastrarea alimentelor in frigider ar trebui sa tina cont de mai multe consideratii.

Atenție, anumite alimente pot fi ținute doar câteva ore!

Iată perioada de valabilitate în funcție de tipul de alimente:

Carne-2 zile

Carne gatita intr-un pachet- 48 pana la 72 de ore

Carne tocata- 1 zi

Peste si crustacee -18 pana la 24 de ore

Stridii nedeschise -5 pana la 6 zile fara lumina

Carne taiata-3 zile

Preparate de casa- 48 pana la 72 de ore intr-o cutie ermetica

Preparate cu oua crude -1 zi

Produse de patiserie -3-4 zile

Branzeturi vechi- de 8 si 20 de zile

Sticla de lapte UHT deschisa- 72 de ore

Lapte proaspat- 1 zi

Smantana proaspata deschisa- 96 de ore

Iaurturi- 1 luna

Unt -21 de zile pana la 30 de zile odata inceput

Oua fierte -7 zile fara coaja, 2 zile decojite

Oua proaspete- 21 de zile pana la 30 de zile

Sucul de fructe a inceput- 5 zile

Supa- 3 zile

Care este termenul de păstrare la congelator

Când vine vorba de congelator, aici termenul de păstrare poate depăși 2-3 luni, dar nu foarte mult. Și aici contează tipul de alimente. De pildă, carnea de porc poate fi păstrată la congelator timp de 6 pana la 8 luni.

Carnea de vita, pasare si vanat  pot fi ținute de la congelator timp de 8 luni fara a se strica. Carne tocata, de la 2 la 3 luni si in final peste si crustacee de la 3 la 4 luni, potrivit fabricatinromania.ro.

Aproape toate produsele lactate pot fi ținute la congelator, mai puțin smântâna sau frișca. Laptele dulce poate fi congelat în sticle de plastic sau de carton, fără să își piardă gustul sau proprietățile.

Înghețat, laptele dulce va rezista până la 3 luni. Înainte de a-l folosi, scoate-l din congelator și lasă-l să se dezghețe treptat în frigider.

Iaurtul, cu cât este mai gras, cu atât se congelează mai bine. El va rezista aproximativ două luni congelat, dar trebuie lăsat să se dezghețe treptat înainte de a fi consumat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel