Experţii au dat verdictul: Nu este sănătos să dormi pe burtă! Află de ce

Poziția de dormit e importantă este esenţială pentru un somn odihnitor, chiar dacă în timpul somnului corpul nostru se mişcă involuntar.

Unele persoane adorm cu faţa în jos, cu mâinile sub ele, altele țin mâinile în lateral, depărtate de corp. Însă medicii trag semnalul de alarmă: dormitul pe burtă este mult mai rău decât alte poziții de somn! Această poziție poate duce la dureri de gât, ceafă sau la dureri ale mușchilor asociați umărului și zonei cervicale, mai ales dacă dormi cu capul pe o pernă voluminoasă.

În plus, presiunea asupra nervilor din brațe sau mâini poate cauza parestezii la trezire. Astfel,oxigenarea creierului poate fi afectată din cauza volumului pulmonar redus de greutatea corpului, prin restricționarea mișcării cutiei toracice și a diafragmei.

Reduceți timpul de odihnă în această poziție la 20 de minute

Potrivit medicului Galina Aksenova, nu este recomandat să stați pe burtă mai mult de o oră, dar este mai bine să reduceți timpul de odihnă în această poziție la 20 de minute.

Culcatul pe burtă pentru perioade lungi de timp poate fi dăunător pentru umeri, gât, spate, sănătatea intestinelor, respirație și bunăstarea generală. Această poziţie de somn modifică curbele normale ale coloanei vertebrale. În timp, acest stres repetitiv poate cauza alte probleme în afară de durere.

Ce se întâmplă cu corpul tău când dormi pe burtă

„În această poziție de dormit, nu mențineți o poziție neutră a coloanei vertebrale, făcându-o în schimb să se curbeze în mod nefiresc în timpul celor 7-9 ore de somn. Acest lucru poate solicită alți mușchi din corp”, explică medicul.

„Întoarcerea capului într-o parte pentru a evita sufocarea este naturală atunci când dormiți pe burtă. Și s-ar putea să nu vă gândiți prea mult la asta, dar de fapt pune o mare presiune asupra mușchilor gâtului.

Dacă aveți obiceiul de a vă ridica brațele în sus sau de a le băga sub pernă atunci când dormiți pe burtă, puneți, de asemenea, mai multă presiune pe mușchii umerilor.

În ceea ce privește alegerea unei poziții de dormit diferite, cel mai bine este să învățați să vă întoarceți pe spate sau pe o parte”, argumentează dr. Aksenova.

„Dacă vă culcați pe burtă, probabil că vă culcați pe mușchiul principal de respirație, diafragma, ceea ce vă împiedică să respirați complet. Diafragma este situată între cutia toracică și cavitatea abdominală. Cercetările au legat respirația diafragmatică atât de relaxarea fizică, cât și de cea mentală.

„Această tehnică este adesea folosită în yoga și meditație. Respirația diafragmatică presupune efectuarea de respirații lente și profunde care contractă diafragma și dilată abdomenul, fiecare urmată de o expirație lungă”, mai spune specialistul.

Trucuri pentru un somn odihnitor

Pentru un somn odihnitor, asigură-te că dormitorul este liniștit, întunecat, relaxant și la o temperatură confortabilă. Ar fi bine să nu ții în dormitor multe electronice, să nu ai lumini aprinse sau camera să fie expusă zgomotelor peste noapte. Nu sta în pat cu ochii în telefon înainte de culcare.

Mai degrabă, pune pe noptieră câte o carte din care să citești în fiecare seară câteva pagini chiar înainte de culcare și o lampă de aromaterapie pe care să o aprinzi tot așa, cam cu o oră înainte de somn. Folosește uleiurile tale preferate pentru aromaterapie, dar ține cont de faptul că unele stimulează energia, iar altele somnul și relaxarea, potrivit doc.ro.

Printre uleiurile pentru aromaterapie indicate pentru a obține un somn odihnitor se numără uleiul de lavandă (are efecte relaxante, calmante și induce somnul), uleiul de tămâie (eliberează tensiunile emoționale și induce somnul) și uleiul de bergamotă (reduce anxietatea și stresul și semnalează organismului că e timpul să încetinească ritmul pentru a se pregăti de somn).

Recent Posts

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

21 de minute ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

51 de minute ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

o oră ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

13 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

13 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

14 ore ago

Citeste si: