Sari la conținut

Mister descifrat: de ce vârstnicii au nevoie de mai puţine ore de somn? Trucuri pentru un somn odihnitor

insomnie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
insomnia lapersoanele în vârstă

Faptul că oamenii în vârstă, în special cei peste 65 de ani, au nevoie pur și simplu de mai puțin somn are o explicație științifică.

Deși pare o activitate inutilă, somnul nu numai că odihnește creierul, dar ajută și la prevenirea unor bolil periculoase precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare, potrivit The Health Site.

De asemenea, printre consecinţele unui somn insuficient se numără: scăderea eficienției în activitățile zilnice, deficit de atenție, dificultăți de menținere a echilibrului și creșterea riscului de căzături, afectarea acuității vizuale sau tulburări de memorie și concentrare.

Pentru a înțelege de ce oamenii au nevoie de mai puţine ore de somn odată cu înaintarea în vârstă, cercetătorii au efectuat o serie de teste medicale. Aceştia au comparat tipul de semnale chimice asociate cu somnul în funcţie de vârstă şi s-a descoperit că receptorii din creierul vârstnicilor au răspuns mai slab.

Totodată, medicii atrag atenţia că ceasul biologic intern, care reglează ritmul circadian (ciclul somn–veghe) poate fi afectat de vârstă, dar şi de anumite medicamente administrate pentru a ameliora simptomele unor afecţiuni medicale, ce pot avea ca efect advers insomnia. În medie, bătrânii necesită între 7 și 9 ore de somn pe noapte, cu diferențe de la o persoană la alta.

Nevoia de odihnă, mai mică la persoanele de peste 50-60 de ani

Specialiştii estimează că peste 50% dintre persoanele de peste 65 de ani se plâng de insomnia, iar explicaţia ştiinţifică este că, pe măsură ce îmbătrânim, neuronii din creier care promovează trezirea devin hiperactivi și astfel poate deveni mai greu să dormim suficient.

În plus, oamenii de știință au ajuns la concluzia că durata somnului depinde de modul în care funcționează creierul. La persoanele în vârstă nu numai că sarcina asupra acesteia scade, dar și semnalele nevoii de odihnă sunt citite mai prost.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Prin urmare, odată cu vârsta, o persoană vrea să doarmă mai puțin dacă petrece mult timp odihnindu-se. La vârsta de peste 50 de ani, oamenii dorm cu aproape 2 ore mai puţin decât tinerii de 20 de ani, de exemplu. Iar la pensionari, somnul este de obicei neregulat și nu durează mult.

Potrivit unor studii, începând de la vârsta mijlocie, o persoană pierde în medie 27 de minute de somn pe noapte pentru fiecare deceniu de viaţă.

În cazul vârstnicilor, aceştia tind să doarmă mai puţin şi sunt predispuşi la mai multe episoade de veghe după ce au adormit iniţial (aşa-numita „moţăială”). În plus, latenţa somnului – timpul necesar pentru a adormi – poate creşte după vârsta de 50-60 de ani.

Trucuri pentru un somn odihnitor

Pentru un somn odihnitor, asigură-te că dormitorul este liniștit, întunecat, relaxant și la o temperatură confortabilă. Ar fi bine să nu ții în dormitor multe electronice, să nu ai lumini aprinse sau camera să fie expusă zgomotelor peste noapte. Nu sta în pat cu ochii în telefon înainte de culcare.

Mai degrabă, pune pe noptieră câte o carte din care să citești în fiecare seară câteva pagini chiar înainte de culcare și o lampă de aromaterapie pe care să o aprinzi tot așa, cam cu o oră înainte de somn. Folosește uleiurile tale preferate pentru aromaterapie, dar ține cont de faptul că unele stimulează energia, iar altele somnul și relaxarea, potrivit doc.ro.

Printre uleiurile pentru aromaterapie indicate pentru a obține un somn odihnitor se numără uleiul de lavandă (are efecte relaxante, calmante și induce somnul), uleiul de tămâie (eliberează tensiunile emoționale și induce somnul) și uleiul de bergamotă (reduce anxietatea și stresul și semnalează organismului că e timpul să încetinească ritmul pentru a se pregăti de somn).

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel