sâmbătă, februarie 27, 2021

Conform ultimelor statistici ale Comisiei Naţionale de Luptă Anti SIDA, în ţara noastră suntîn evidenţă 11.399 persoane cu HIV-SIDA, din care 9.475 în evidenţă activă. Dintre aceştia 237 sunt copii (0-14 ani), iar restul de 9.238, persoane cu vârste de peste 14 ani.

HIV se poate transmite prin lichidele corporale ale unei persoane infectate, respectiv prin sânge, spermă, secreţii vaginale şi lapte matern. Nu există riscul unei infectări prin sărut, îmbrăţişare, strângere de mâini, utilizarea în comun a unor obiecte, alimente sau lichide.

Cercetărorii sunt de părere că cea mai bună modalitate de prevenire este dezvoltarea unui test care poate fi folosit acasă. Odată depistată, infecţia nu va mai fi transmisă mai departe. O echipă de cercetători de la Universitatea McGill au propus 2 modalităţi diferite de auto-testarea:

  1. auto-testarea supravegheată de un medic
  2. auto-testarea nesupravegheată dar asistată telefonic, atunci când este necesar

Auto-testarea pentru HIV este relativ simplă și reduce șansa pacientului de a fi ostracizat din cauză că este purtător al unei boli cu transmitere sexuală. Pentru testarea la domiciliu este nevoie doar de o mostră de salivă, iar rezultatele apar între 20 şi 40 de minute. Deși rezultatul poate fi interpretat de către pacient, mostra trebuie trimisă şi la laborator.

Ultimele stiri

Parteneri