Sari la conținut

Experții reuniți pentru salvarea pacienților cu insuficiență cardiacă. Medic: sănătate poate fi ameliorată

infarct
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce simți când faci un atac de cord

Oamenii de știință sunt extremi de îngrijorați. Insuficiența cardiacă este cea mai gravă boală din spectrul bolilor cardiovasculare, printre cauzele principale fiind diagnosticarea târzie și inițierea tratamentului în stadii avansate ale bolii.

Experții reuniți pentru salvarea pacienților cu insuficiență cardiacă

Pornind de la această realitate, a avut loc la Palatul Parlamentului dezbaterea “În inima problemei – Progrese în crearea unui management integrat al pacientului cu insuficiență cardiacă”. Demersul face parte din inițiativa colaborativă pentru îmbunătățit al Insuficienței Cardiace.

Experții reuniți în acest proiect au evidențiat rolul esențial al managementului integrat al bolii. Medicii doresc să asigure prevenția insuficienței cardiace. Diagnosticul precoce și intervenția în stadii incipiente ale bolii, astfel încât să se îmbunătățească calitatea vieții pacienților. Să se reducă rata de mortalitate asociată, precum si sa se diminueze povara asupra sistemului de sănătate.

Unul dintre progresele remarcabile prezentate în cadrul evenimentului este elaborarea Algoritmului pentru depistarea precoce a pacientului cu insuficiență cardiacă, la nivelul medicinei primare. Acesta urmează să fie comunicat în scurt timp de SNMF către medicii de familie, astfel încât să devină un instrument de rutină în practica medicală.

În continuarea eforturilor de până acum, vor fi demarate campanii de educare și informare adresate publicului larg și, totodată, va fi implementat ghidul european de diagnostic și tratament al insuficienței cardiace. Este vizată, de asemenea, ajustarea cadrului legislativ care să permită inițierea precoce a tratamentului pentru pacienți în stadii incipiente ale bolii, cu beneficii imediate.

Toate aceste demersuri converg către un management integrat și eficient al bolii, obiectivul final fiind elaborarea și adoptatea unui Plan Național de Boli Cardiovasculare și Cerebrovasculare.

„Ceea ce urmează este esențial pentru atingerea obiectivelor asumate. Noi, cardiologii, consideram că un Plan Național de Boli Cardiovasculare și Cerebrovasculare este obligatoriu. Insuficiența cardiacă fiind una dintre cele mai importante patologii abordate din cauza mortalității ridicate. Ne dorim ca în următoarea perioadă să avem întâlniri multiple cu toți factorii responsabili. Vrem să ne aliniem modelului european, care abordează prevenția, diagnosticul precoce. Și registrele naționale de boli cardiovasculare”, a declarat Prof. Univ. Dr.Dragoș Vinereanu, Președintele Fundației Române a Inimii.

Insuficiența cardiacă este o temă majoră pentru Societatea Română de Cardiologie

„Insuficiența cardiacă este o temă majoră pentru Societatea Română de Cardiologie, în condițiile în care ne confruntăm cu o epidemie de cazuri noi, cu un impact socio-economic major. Societatea a tradus ghidul european de diagnostic și tratament și urmează să-l publice, având drept obiectiv ca toți pacienții eligibili să beneficieze de tratamentul adecvat”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Bogdan A. Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie.

Totodată, Prof. Univ. Dr. Ovidiu Chioncel dorește ca obiectivul să fie atins.

„Mortalitatea asociată insuficienței cardiace este comparabilă sau chiar mai mare decât unele forme de cancer. Tocmai de aceea, aceste demersuri vor continua, iar noi trebuie să ne asumăm o foaie de parcurs cu responsabili și termene clare, astfel încât acest Plan să fie implementat, iar obiectivul nostru să fie atins – un managemnet eficient al insuficienței cardiace.”

În ceea ce privește implicarea medicilor de familie, Dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat că „avem nevoie de o colaborare interdisciplinară pentru diagnosticarea precoce a bolii”.

Medicii de familie se confruntă cu cca. 40.000 de cazuri noi pe an, majoritatea diagnosticați în stadii târzii. Acest algoritm va ușura diagnosticarea pacienților în stadii timpurii, când starea lor de sănătate poate fi ameliorată. Implementarea acestui algoritm reprezintă o oportunitate extraordinară prin care putem schimba în bine viața pacienților”.

Interesul medicilor și al pacienților, să fie diagnosticați din timp, să avem acces la tratament și monitorizare și să avem un traseu clar și predictibil. Este „nevoie de programe de screening și diagnostic și de programe educaționale. Algoritmul este o veste bună, iar crearea unui plan național va avea un efect benefic pentru toți factorii interesați”, a declarat Radu Gănescu, Președintele C.O.P.A.C.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel