Sari la conținut

Explicaţia pentru care unele persoane fac Alzheimer la bătrâneţe, iar altele nu

Amyloid plaques

Oamenii de ştiinţă sunt cu un pas mai aproape să descopere de ce nu facem toţi Alzheimer când îmbătrânim.

Deşi nu se cunoaşte cauza exactă a maladiei Alzheimer, s-a observat că în general, creierul atins de boală incepe să prezinte două tipuri de leziuni. Una este dezvoltarea, între neuroni, a plăcilor constituite din peptide beta-amiloide, cealaltă este formarea, în interiorul neuronilor, a unui aşa-numit „ghem neurofibrilar” rezultat din agregarea de proteine denumite „tau”.

Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că pentru dezvoltarea beta-amiloidelor, o enzimă denumită BACE-1 trebuie mai întâi să se amestece cu o proteină denumită proteină precursoare de amiloidă. Această enzimă împarte proteina în mici fragmente. Ca urmare, soluţia pentrui prevenirea acestei beta-amiloide implică separarea enzimei BACE-1 de proteina precursoare de amiloidă.

,,Este ca şi cum am separa praful de puşcă, astfel încât explozia să nu se mai producă. Separând cele două elemente ne-ar oferi o posibilitate să prevenim boala”, spune dr. Subhojit Roy.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel