Sari la conținut

Explozie de cazuri de cancer pulmonar cu metastaze. Apel lansat de Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală

Aproape 700 de cazuri noi de cancer pulmonar au fost înregistrate la Institutul Marius Nasta din Bucureşti, în primele şase luni ale anului, iar medicii avertizează că peste 60% dintre pacienţi ajung cu metastaze.

Potrivit managerului spitalului, Beatrice Mahler, cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite şi letale forme de cancer în întreaga lume.

”Cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite şi letale forme de cancer în întreaga lume, afectând milioane de vieţi atât ale pacienţilor, cât şi ale familiilor acestora. Astăzi este o ocazie de a ne reaminti importanţa conştientizării, prevenţiei şi a sprijinului pentru cei afectaţi de cancerul pulmonar”, a declarat dr. Beatrice Mahler de Ziua Mondială de Lupta Împotriva Cancerului Pulmonar.

Potrivit acesteia, numărul cazurilor de cancer pulmonar în Institutul Marius Nasta, în primele 6 luni ale anilor 2021 – 2023, prezintă o variaţie minimă.

”Altfel,  în primele 6 luni ale anului 2021 au fost diagnosticate 702 cazuri de cancer pulmonar,  în primele 6 luni ale anului 2022, 800 cazuri cancer, iar în primele 6 luni ale anului 2023, 694 cazuri cancer pulmonar.

Poate mai îngrijorător este faptul că la momentul internării în 2023 procentul de cazuri depistate cu metastaze a fost de 61,39 %, un stadiu în care şansa de a beneficia de o terapie inovativă scade foarte mult, ca urmare a statutului fragil pe care organismul persoanei afectate îl are”, a mai transmis medicul, potrivit News.ro.

Dr Mahler face apel la toată lumea să se informeze privire la factorii de risc şi atrage atenţia asupra nevoii controlului pneumologic pentru fumători, pentru a depista boala într-un stadiu incipient.

Principalii factor de risc

  • Fumatul, inclusiv fumatul pasiv,
  • Expunerea la radioterapie, gaz radon, azbest şi alţi agenţi cancerigeni
  • Istoric familial
  • Populaţia în vârstă
  • Obezitatea
  • Abuzul de alcool
  • Infecţii virale

Fumătorii asimptomatici şi foştii fumători care au vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani, au fumat 20 de ani sau mai mult şi fie continuă să fumeze, fie s-au lăsat în ultimii 15 ani,  trebuie să beneficieze de un examen  CT cu doze mici, pentru un screening pulmonar eficient.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.