Sari la conținut

Expunerea la orice fel de lumină în timpul somnului  sunt în strânsă legătură cu obezitate și problemele grave de sănătate

În urma unui nou studiu, experții au descoperit că lumina slabă poate perturba somnul, crescând riscul unor probleme grave de sănătate la adulții în vârstă.

Expunerea la orice fel de lumină în timpul somnului  sunt în strânsă legătură cu obezitate și problemele grave de sănătate

„Expunerea la orice cantitate de lumină în timpul perioadei de somn a fost corelată cu prevalența mai mare a diabetului, obezității și hipertensiunii arteriale atât la bărbații, cât și la femeile în vârstă”, a declarat pentru CNN Phyllis Zee, șef al medicinii somnului la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

Evitarea la minimum cantitatea de lumină

„Oamenii ar trebui să facă tot posibilul să evite sau să reducă la minimum cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a adăugat ea.

Un studiu publicat la începutul acestui an de Zee și echipa sa a examinat rolul luminii în somnul adulților sănătoși în vârstă de 20 de ani. Dormitul timp de o singură noapte cu o lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sunetul oprit, a crescut glicemia și ritmul cardiac al tinerilor în timpul experimentului din laboratorul de somn.

Factor de risc pentru posibilele boli de inimă

Un ritm cardiac ridicat pe timp de noapte s-a dovedit în studii anterioare a fi un factor de risc pentru viitoarele boli de inimă și pentru moartea timpurie, în timp ce un nivel mai ridicat al glicemiei este un semn de rezistență la insulină, care poate duce în cele din urmă la diabet de tip 2.


Lumina slabă a pătruns în pleoape și a perturbat somnul tinerilor adulți, în ciuda faptului că participanții dormeau cu ochii închiși, a declarat Zee.

Cu toate acestea, chiar și acea cantitate infimă de lumină a creat un deficit de somn cu unde lente și de somn cu mișcare rapidă a ochilor, etapele somnului în care are loc cea mai mare parte a reînnoirii celulare, a spus ea.

Ce obiective are noul studiu?

Noul studiu, publicat miercuri în revista Sleep, s-a concentrat pe persoanele în vârstă care „prezintă deja un risc mai mare de diabet și boli cardiovasculare”, a declarat într-un comunicat coautorul Dr. Minjee Kim, profesor asistent de neurologie la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern.

„Am vrut să vedem dacă există o diferență în frecvențele acestor boli legate de expunerea la lumină pe timp de noapte”, a spus Kim.

„Măsurăm de fapt cantitatea de lumină la care este expusă persoana cu un senzor pe corp și comparăm acest lucru cu activitatea de somn și de veghe pe o perioadă de 24 de ore”, a spus Zee.

„Ceea ce cred că este diferit și notabil în studiul nostru este că avem date cu adevărat obiective cu această metodă”.

Zee și echipa sa au declarat că au fost surprinși să constate că mai puțin de jumătate dintre bărbații și femeile din studiu au dormit în mod constant în întuneric timp de cel puțin cinci ore în fiecare zi.

„Mai mult de 53% sau cam așa ceva au avut puțină lumină în timpul nopții în cameră”, a spus ea. „Într-o analiză secundară, am descoperit că cei care aveau o cantitate mai mare de lumină pe timp de noapte erau, de asemenea, cei mai predispuși să aibă diabet, obezitate sau hipertensiune.”

Tulburări cardiovasculare și metabolice

Mai mult, a spus Zee, persoanele care dormeau cu niveluri mai mari de lumină erau mai predispuse să se culce mai târziu și să se trezească mai târziu, iar „știm că cei care dorm târziu tind să aibă, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare și metabolice”.

Ce trebuie să faceți

  • Strategiile de reducere a nivelurilor de lumină pe timp de noapte includ poziționarea patului departe de ferestre sau utilizarea de jaluzele care blochează lumina.
  • Nu încărcați laptopurile și telefoanele mobile în dormitor, unde lumina albastră, care alterează melatonina, vă poate perturba somnul. Dacă nivelurile scăzute de lumină persistă, încercați o mască de somn pentru a vă proteja ochii.
  • Adulții în vârstă trebuie adesea să se ridice noaptea pentru a merge la baie, din cauza unor probleme de sănătate sau a efectelor secundare ale medicamentelor, a spus Zee, astfel încât sfătuirea acestui grup de vârstă să stingă toate luminile i-ar putea expune la riscul de a cădea.

În acest caz, luați în considerare folosirea unor lumini de noapte poziționate foarte jos de sol și alegeți lumini de culoare chihlimbar sau roșie. Acest spectru de lumină are o lungime de undă mai mare și este mai puțin intruziv și mai puțin perturbator pentru ritmul nostru circadian, sau ceasul corpului, decât lungimile de undă mai scurte, cum ar fi lumina albastră.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel