Sari la conținut

Factori care pot influența negativ rezultatul analizelor medicale. Lucruri pe care sigur NU le știai

analize laborator
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Factori care pot influența negativ rezultatul analizelor medicale. Analizele de sânge sunt cea mai bună modalitate de a evalua starea de sănătate a unui pacient, dar observarea compoziției sângelui se poate modifica datorită unor factori.

Pe lângă faptul că procedura trebuie efectuată de personal medical calificat, pacientul trebuie să știe că alimentația, stresul, sarcina, exercițiile fizice, vârsta, fumatul, sunt doar câțiva dintre factorii ce pot influența negativ analizele medicale. Uite care sunt cei nouă factori:

analizele medicale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

1. Exercițiile fizice
Starea activității fizice a unei persoane afectează în mare măsură rezultatele analizelor de sânge. Chiar și o oră de antrenament intensiv duce la schimbări semnificative în organism.

La testare, chiar și la 24 de ore după o activitate fizică semnificativă, nivelul de amoniac, lactat, creatinkinază și lactat dehidrogenază poate fi crescut în sânge. Iar pentru cei care fac sport profesional, nivelul de testosteron poate fi crescut în sânge.

Analizele de sange, influențate negativde anumiți factori

2. Sarcina
În primul trimestru, sarcina nu afectează atât de mult hemograma. În al doilea și al treilea, influența sa crește foarte mult, deoarece volumul plasmei devine de aproape 2 ori mai mare. Testele de sânge pot indica, de asemenea, o creștere a ratei de filtrare glomerulară.

În timpul sarcinii, hormonii, proteinele și alți parametri biochimici ai unei femei se schimbă semnificativ. De exemplu, rata colesterolului poate fi dublată de aproape 2 ori, deoarece este necesar pentru organism pentru a construi vase de sânge în placentă și în făt.

3. Alimentația
Diverse diete, post, orele de masă: toți acești factori afectează rezultatele unui test de sânge. De exemplu, dacă persoana care face analiza consumă o cantitate mare de alimente grase, în sângele său se vor găsi niveluri ridicate de potasiu, trigliceride și lipide.

În același timp, din cauza abstinenței prelungite de la alimente, nivelul general de proteine, uree și colesterol va scădea. O dietă strictă va duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge, precum și la o creștere a acizilor grași liberi și a trigliceridelor.

4. Stresul și anxietatea
Stresul și anxietatea experimentate înainte de procedura de colectare a sângelui pot afecta, de asemenea, rezultatele studiului. De exemplu, din cauza stresului, nivelurile de celule albe din sânge pot crește temporar, precum și nivelul de fier poate scădea.

Deoarece stresul perturbă echilibrul stării acido-bazice, crește și concentrația de glucoză, cortizol, colesterol și insulină din sânge. Acest lucru înrăutățește bunăstarea generală și poate provoca o scădere bruscă a puterii și schimbări bruște de dispoziție.
5. Vârsta
Concentrația unei game întregi de componente în sânge depinde de vârstă și variază semnificativ de la naștere până la bătrânețe. Acest lucru se datorează faptului că la o vârstă fragedă sinteza substanțelor necesare are loc într-un volum mai mare decât la bătrânețe.

Cel mai clar, aceste modificări sunt afișate la nivelul hemoglobinei, bilirubinei, activității fosfatazei alcaline. În plus, cantitatea de sânge din organism se modifică, de asemenea, odată cu vârsta. Deoarece la copii metabolismul este mai intens, în corpul lor, raportat la greutatea corporală, există mai mult sânge decât la o persoană în vârstă.

6. Sex
Oamenii de știință au demonstrat că există diferențe semnificative în testele de sânge între bărbați și femei. Acest lucru este valabil mai ales pentru hormoni precum testosteronul, progesteronul și prolactina. Deoarece îndeplinesc diferite funcții în corpul masculin și feminin, concentrația lor variază semnificativ.

Nivelul creatininei, o substanta care se sintetizeaza in tesutul muscular si de acolo intra in sange, difera si ea. Normele de indicatori stabilite pentru o astfel de analiză pot diferi în funcție de rasă și chiar de regiunea de reședință, potrivit suntmamica.com.

7. Menstruaţie
Perioada menstruației afectează corpul feminin atât la nivel psihologic, cât și fiziologic. Prin urmare, în multe teste, inclusiv în testele de sânge, pot exista schimbări semnificative.

De regulă, vorbim despre o scădere a nivelului de hemoglobină și o modificare a nivelului de leucocite. Dacă menstruația este abundentă, se poate modifica și indicele de culoare.

8. Fumat
Mulți factori afectează acuratețea rezultatelor testelor de sânge. Inclusiv fumatul. Acest lucru se datorează faptului că, sub influența nicotinei, se produc un număr mare de diverși hormoni, care vizează suprimarea efectului toxic.

În plus, în procesul de fumat și pentru ceva timp după aceea, nivelul eritrocitelor din sânge crește brusc, iar nivelul leucocitelor scade. Pentru ca rezultatele studiului să fie cât mai exacte posibil, medicii recomandă renunțarea la fumat cu cel puțin 1,5 ore înainte de test.

9. Medicamente
De regulă, producătorii de medicamente avertizează asupra posibilelor modificări ale analizelor.

Unele medicamente pot scădea concentrația de hormon tiroidian, cum ar fi cele destinate tratarii bolilor cardiovasculare. Și altele – afectează concentrația de prolactină.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel