duminică, iulie 3, 2022

Testosteronul îndeplinește o multitudine de funcții la nivelul întregului organism. Acesta are rol în reducerea țesutului adipos, creșterea masei musculare, a densității osoase, a părului, îmbunătățirea libidoului și reglarea funcțiilor sexuale. 

De asemenea, testosteronul reglează anumite funcții ale creierului, crescând  stima de sine, motivația, ambiția, memoria și concentrarea. Cu toate acestea, există anumiți factori care scad nivelul de testosteron în organism, ceea ce poate duce la dezechilibrul anumitor funcții.

Te-ar mai interesa: Doliu în România! Un fost fotbalist și-a pus subit...

Cezar Amititeloaie, medic cardiolog, explică pe blogul său care sunt acești factori și de ce este important să îți reglezi nivelul hormonal.

Factori care scad nivelul de testosteron în organism

Stresul

„Cortizolul, hormonul de stres, se produce în glandele suprarenale din colesterol – având același precursor comun: pregnenolona – din care rezultă androgenii și estrogenii. Deci, când simte că este în pericol corpul produce mai mult cortizol și mult mai puțini hormoni sexuali – pentru că pe moment este prioritară supraviețuirea. Apoi, după ce pericolul trece și scade nivelul de cortizol, prioritari sunt hormonii androgeni și estrogeni cu rol în creșterea și refacerea țesuturilor și reglarea funcțiilor sexuale.

Te-ar mai interesa: Colesterolul marit: Cresterea se poate preveni?...

Somnul insuficient

Somnul este extrem de important pentru reglarea tuturor sistemelor hormonale. Producția de testosteron are un ritm pulsatil și începe să crească pe parcursul nopții, când corpul este relaxat și nivelul de cortizol este mic, atingând un maxim înspre dimineață și scade pe parcursul zilei având nivelul cel mai de jos după-amiaza târziu, dar o mică siestă la prânz poate crește ușor nivelul. Pe de altă parte și viceversa e valabilă: un nivel scăzut de testosteron determină un somn slab calitativ și de scurtă durată și se instalează astfel un cerc vicios: adică lipsa de somn scade testosteronul, iar testosteronul scăzut cauzează lipsă de somn. Diverse studii au arătat că pentru menținerea unui nivel optim de testosteron sunt necesare măcar 7 ore de somn pe noapte.

Te-ar mai interesa: Rune 4 – 10 iulie. Mihai Voropchievici: O su...

Sedentarismul

Testosteronul este un hormon anabolizant necesar pentru sinteza proteinelor musculare și creșterea densității osoase, dar dacă musculatura nu este folosită, corpul nu mai este interesat să producă prea mult testosteron. În timp, sinteza scade și se plafonează la niveluri joase pe principiul – Use it or lose it. Ce nu se folosește, se pierde. Numeroase studii au demonstrat că atunci când persoanele sedentare se apucă de sport le crește și nivelul de testosteron, li se îmbunătățește stima de sine, libidoul și viața intimă.

Te-ar mai interesa: Unele tipuri de brânză, inamic al sănătății. Cine ...

Activitatea sexuală

Atât la femei, cât și la bărbați testosteronul crește în perioada de preludiu și în timpul actului sexual și revine la nivelul de bază imediat după orgasm.  Același principiu, al echilibrului, este valabil și în acest caz: cu cât activitatea este mai rară sau mult prea frecventă, cu atât nivelul de testosteron este mai afectat,  dar care este doza corectă e greu de spus.

Alimentația dezechilibrată

Te-ar mai interesa: Oamenii puternici sunt incomozi. Lidia Fecioru spu...

Din nou, e valabil același principiu al echilibrului. Regimurile de slăbire drastice, dietele exagerate, care nu au proporții decente din toți nutrienții atât de origine vegetală, dar și animală cauzează scăderea nivelului de testosteron.

Spre exemplu, vegetarienii pot avea nivele reduse deoarece dieta lor este săracă în colesterol – molecula din care se formează testosteronul și în L-carnitina (un aminoacid ce se găsește în carne) și care sporește numărul de receptori androgenici de care se leagă testosteronul pentru a-și exercita funcțiile.

Și deficitul din vitaminele C și E sau mineralele Zinc și Magneziu – cauzează scăderi, iar studiile au demonstrat că suplimentarea adecvată poate restabili nivelul de testosteron și spermatogeneza”, a explicat medicul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private