luni, iunie 1, 2020

Deși monogamia este relativ rară printre mamifere, un studiu făcut în Argentina a scos la iveală cât de important este să ai  un singur partener.

,,Spuneți-i dragoste, spuneți-i prietenie, spuneți-i mariaj, există ceva în natura noastră care conduce la crearea unor legături emoționale de durată”, explică profesorul Eduardo Fernandez-Duque inițatorul studiului.

Fernandez și echipa lui de cercetători au urmărit timp de 16 ani comportamentul unor maimuțe-bufniță din regiunea argentiniană Chaco.

Citește și:

 Maimuțele bufniță sunt considerate specii monogame, însă oamenii de știință au descoperit că atunci când unul dintre parteneri este înlocuit, cuplul respectiv va avea mai puțini nou-născuți decât perechile care rămân fidele.

Se pare că diferența dintre rata natalității poate fi afectată de perioada pierdută cu acomodarea cu noul partener.

Eduardo Fernandez-Duque profesor la Universitatea Pennsylvania spune că relațiile monogame au jucat un rol important în evoluția umană și au dus la perpetuarea speciei.

Citește și:

Profesorul și echipa sa au monitorizat 18 grupuri de maimuțe bufniță din regiunea Chaco, Argentina, observându-le comportamentul, schimbarea perechilor și rata natalității timp de 16 ani.

În cadrul grupurilor monogame alcătuite din mascul adult, femelă adultă și descendenți, puii părăsesc gupul în jurul vârstei de 3-4 ani.

Au observat însă că există cazuri în care un mascul singur atacă masculul dintr-o pereche luându-i locul. Aceste evenimente destul de des întâlnite afectează fertilitatra.

Citește și:

Maimuțele bufniță care au un singur partener nasc cu 25% mai mulți urmași într-o decadă, decât cele care au doi sau ai mulți parteneri.

,,Ceea ce încercăm să demonstrăm e că dacă reușești să ai un singur partener faci mai mulți copii decât dacă ești forțat să-ți schimbi partenerul”, adaugă profesorul.

De asemenea, scăderea fertilității poate apărea și din cauza unei întârzieri a reproducerii femelei deoarece maimuțele bufniță concep doar între lunile martie și mai, iar înainte de a concepe trebuie să se obișnuiască cu noua pereche.

 

 

Parteneri