Sari la conținut

Farmaciștii cer anularea vânzării de antibiotice fără rețetă. Colegiul Farmaciștior: Pacientul trebuie să înțeleagă ce înseamnă doză de urgență.

Grupul de companii farmaceutice Direct Pharma Logistic, după șase luni
Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro

Farmaciștii continuă să solicite Ministerului Sănătății să modifice noile reglementări privind vânzarea antibioticelor. Ei sunt nemulțumiți de faptul că ar primi atribuții în plus, ceea ce va reduce timpul alocat pacientului. În plus, documentul ar crea confuzie și ar putea duce la creșterea consumului de antibiotice și nu la scăderea lui, așa cum dorește ministerul, spune președinta Colegiului Farmaciștilor Brașov, Mirela Zamfirescu.

Mirela Zamfirescu pentru RRA: „Pacientul a înțeles că poate să intre în farmacie și să ceară săi se elibereze după propriul plac. Pacientul trebuie să înțeleagă ce înseamnă doză de urgență.

Să dăm câteva exemple. Un pacient care are un bilet de ieșire din spital și nu a ajuns la medicul de familie. Atunci farmaciştii pe proprie răspundere pot să elibereze un antibiotic. Are un abces dentar și este undeva în rural, unde efectiv nu are cine să-l ajute pe acel pacient. Din punctul meu de vedere, acest ordin ar trebui retras și ar trebui regândit”.

Noul ordin permite farmaciilor să vândă fără rețete antibiotice pentru 48 de ore, dar doar din cele care prezintă cel mai scăzut risc de a duce la rezistența antimicrobiană.

Decizia eliberării așa-numitei doze de urgență aparține farmacistului, care trebuie să evalueze pacientul și poate refuza cererea acestuia. Pentru a primi doza de urgență, pacientul trebuie să completeze și o declarație pe proprie răspundere că nu a mai solicitat doza respectivă de la altă farmacie.

Listă restrânsă de numai 20 de antibiotice

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Adriana Pistol, a declarat că antibioticele care vor fi eliberate pentru situaţii de urgenţă, pentru 48 de ore, potrivit ordinului de ministru, sunt cele care pot duce cel mai puţin la rezistenţa antimicrobiană.

Adriana Pistol a precizat că ordinul care monitorizează eliberarea de antibiotice fără rețetă va fi menținut.

Adriana Pistol a adăugat că nu orice antibiotic poate fi eliberat de urgență, fără prescripție:, ci numai 20 din 82 de antibioticele existente

„Dacă până acum era posibil pentru situaţii de urgenţă să se elibereze orice tip de antibiotic, acum există o listă restrânsă de numai 20 de produse. (…)

Antibioticele care se eliberează pentru situaţii de urgenţă de 48 de ore sunt cele de primă intenţie, adică cele cel mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţă antimicrobiană. Nu se vor elibera, conform acestui ordin, cele care duc la rezistenţa antimicrobiană”, a mai spus Adriana Pistol.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel