Din cuprinsul articolului
Farmaciști din întreaga țară spun că meseria lor a fost transformată, treptat, într-un business care nu mai ține cont de oameni, ci de targeturi. Presiuni zilnice, produse împinse agresiv spre clienți și recomandări dictate de interesul financiar, nu de starea reală de sănătate. Aceasta e realitatea conturată în ancheta publicată de Recorder, una care a deschis o rană veche, ignorată de prea mult timp.
Zeci de farmacii apar în reportajul care a scos la suprafață ce se întâmplă în spatele tejghelei. Companiile impun liste cu produse care „trebuie să iasă”, indiferent dacă omul are nevoie reală de ele sau nu. Farmaciștii, deși bine pregătiți, sunt trași într-un joc al vânzărilor care nu le mai permite să-și facă meseria în liniște și cu responsabilitate.
Colegiul Farmaciștilor: reacție oficială
În loc să își apere membrii, Colegiul Farmaciștilor din România a publicat un comunicat care a inflamat și mai mult spiritele. Potrivit poziției asumate de președintele Dumitru Lupuleasa, aflat în funcție de peste două decenii, „practicile semnalate sunt izolate, iar scopul comercial nu afectează codul deontologic”.
Reacția a fost considerată o jignire de sute de farmaciști care au comentat public sau anonim că situația e departe de a fi „izolată”. În doar câteva ore, farmaciști din București, Cluj, Timiș și Bacău au început să se organizeze și să ceară demisia lui Lupuleasa.
„Ne trebuie legi noi, dar și altă mentalitate”
Una dintre cele mai vocale poziții a venit din partea Elenei Dinte, vicepreședinte în cadrul Colegiului Farmaciștilor și lider al filialei Cluj. Ea a cerut public demisia lui Dumitru Lupuleasa și a anunțat formarea unui grup de lucru pentru reformarea sistemului.
„Nu putem închide ochii. Ce am văzut în ancheta Recorder confirmă ce știm deja, dar am preferat să nu spunem cu voce tare. Farmacistul trebuie să poată spune ‘nu’, fără teama că-și pierde locul de muncă dacă nu vinde suplimente cu adaos mare”, a declarat Elena Dinte într-o intervenție citată de Recorder.
Ce spun farmaciștii din linia întâi
În comentariile apărute imediat după publicarea investigației, farmaciști din toată țara și-au spus păsurile. Fără emfază, fără discursuri. Doar cu oboseala și dezamăgirea unor oameni care au vrut să lucreze într-un domeniu respectabil, dar au ajuns să vândă „ce trebuie”, nu ce face bine.
Un farmacist din Brașov a scris: „Dacă nu atingi targetul de suplimente sau cosmetice, ți se taie bonusul. Ești verificat la raft, ești luat la întrebări, ești înlocuit. Nu contează că știi farmacie. Contează dacă ai ‘vândut’ destul.”
Altul, din Constanța: „Am avut oameni în față care au venit cu rețetă de antibiotice, dar șefii mă rugau să le ofer și alte produse ‘complementare’. Refuzam, dar cu nod în gât.”
Una dintre marile probleme e confuzia creată în rândul clienților. Mulți nu fac diferența între medic și farmacist. Iar când o persoană în halat alb îți spune că „e bine să luați și asta”, puțini refuză.
Recorder a arătat cum mari lanțuri farmaceutice impun farmacistului un rol dublu: consilier medical și agent de vânzări. Totul pe fondul unei legislații permisive și a unui control slab din partea autorităților.
Trei filiale deja s-au delimitat de conducerea centrală
Filialele din Cluj, București și Călărași au anunțat public că nu susțin declarația oficială a Colegiului Farmaciștilor. La Cluj, protestele au fost deja discutate intern, iar farmacii independente se gândesc la forme de manifestare care să atragă atenția publicului larg.
Între timp, o petiție online pentru demiterea lui Dumitru Lupuleasa a strâns mii de semnături în primele zile. Farmaciștii care semnează cer nu doar schimbarea liderilor, ci și o reglementare clară care să le protejeze integritatea profesională.
Ancheta Recorder a deschis o discuție incomodă, dar necesară. De ce am ajuns să asociem farmacia cu marketingul agresiv? De ce acceptăm, ca pacienți, să ni se vândă produse de care poate nu avem nevoie? De ce tăcem când un profesionist e tratat ca agent de teren?
Reforma nu poate veni doar de sus. E nevoie ca publicul să înțeleagă ce se întâmplă, să ceară transparență și să se uite dincolo de rafturi frumos aranjate.