Sari la conținut

Faţada Teatrului Naţional din Timişoara, iluminată în turcoaz de Ziua Internaţională a Dislexiei

sursa foto: Wikimedia

Din cuprinsul articolului

Teatrul Naţional din Timişoara se alătură, în anul Capitalei Europene a Culturii, în mod solidar, numeroaselor organisme cu profil educaţional şi civic, precum şi numeroaselor instituţii de cultură din întreaga lume care susţin persoanele cu dislexie, iluminând în turcoaz faţada clădirii duminică, între orele 19.00 şi 22.00.

ONU a declarat ziua de 8 octombrie ca fiind Ziua Internaţională a Dislexiei. Dislexia este o dificultate de învăţare care afectează circa 10% din populaţia lumii, dintre aceştia făcând parte numeroşi artişti, inventatori, oameni de ştiinţă, exploratori, antreprenori de succes, oameni de stat care au schimbat soarta lumii, campioni sportivi etc.

„Teatrul Naţional din Timişoara este atent la alteritate, la discursul pro-diversitate, la integrarea grupurilor vulnerabile, aşa după cum o dovedesc proiectele comunitare dezvoltate de Teatrul Naţional în cadrul programului Vocile oraşului, în conjuncţia principiilor sale cu cele ale Capitalei Europene a Culturii”, transmite instituţia într-un comunicat citat de News.ro.

Teatrul Naţional din Timişoara îşi propune ca, în parteneriat cu Asociaţia Bucureşti pentru Copii Dislexici – ABC Dislexici – membră a European Dyslexia Association, să participe la creşterea gradului de conştientizare asupra dislexiei ca formă a neurodiveristăţii şi, în consecinţă, la creşterea gradului de conştientizare privind modalităţile alternative de a accesa procesul de învăţare, inclusiv prin promovarea noilor tehnologii – realitatea virutală şi realitatea augmentată – în educarea copiilor dislexici, pentru a-i ajuta pe copiii cu dislexie să îşi recâştige încrederea în capacitatea lor de învăţare şi de integrare, în capacitatea lor de a fi creativi, de a visa şi de a-şi urma visurile oricât de departe.

Ce este dislexia?

O serie întreagă de simptome ne pot duce cu gândul la diagnosticul de dislexie: copilul confunda literele cu cifrele; are dificultăţi în a scrie de la tablă sau în a copia din carte; scrisul este dezordonat; îşi aminteşte cu greu conţinutul unui film sau al unei cărţi, chiar dacă sunt printre preferatele lui; manifestă lipsa de coordonare şi se adaptează cu greu la jocurile ce presupun organizare; nu percepe corect ritmul muzicii; memorează şi înţelege cu greu ceea ce i se spune; cere des să îi fie repetata cerinţa; pronunţia este defectuoasă; îşi găseşte greu cuvintele pentru a se exprima;
Nu există un tratament pentru dislexie, iar din această cauză, majoritatea copiilor diagnosticați cu această dsifuncție devin deprimaţi şi îşi pierd încrederea în sine.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel