Sari la conținut

FDA a aprobat un nou tratament pentru tratarea diabetului de tip 2. Cum funcționează noul tratament?

diabet
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

  • Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un nou medicament de primă clasă pentru tratarea diabetului de tip 2. Medicamentul se numește tirzepatidă.
  • O persoană îl poate administra ca o injecție o dată pe săptămână sub piele.
  • Are un efect dublu: scade glicemia și susține pierderea în greutate mai bine decât medicamentele disponibile în prezent pentru această afecțiune.
  • Cele mai frecvente efecte secundare sunt greața, diareea și vărsăturile, care par să se diminueze în timp. Au existat, de asemenea, câteva rapoarte de scădere severă a zahărului din sânge în studiile clinice.

Insulina este un hormon produs de pancreas care permite zahărului din sânge să intre în celule și să furnizeze combustibil.

Corpul unei persoane cu diabet de tip 2 fie nu produce suficientă insulină, fie nu răspunde la insulină în modul în care ar trebui.

Rezistența la insulină apare atunci când celulele corpului nu pot absorbi cu ușurință zahărul din sânge. Ca răspuns, pancreasul produce mai multă insulină până când celulele răspund. În timp, pancreasul poate să nu poată face față cerințelor crescute. Acest lucru duce la prediabet și diabet.

În total, 11,3% dintre persoanele din Statele Unite au diabet zaharat, iar 90-95% dintre aceste cazuri sunt diabet de tip 2.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge necontrolat poate duce la complicații severe, cum ar fi boala cronică de rinichi, orbirea și accidentul vascular cerebral.

Orientările Asociației Americane de Diabet din 2022 spun că tratamentul de primă linie este de obicei metformină și modificări ale stilului de viață sănătos.

Dar alegerea inițială a tratamentului depinde și de prezența sau riscul altor afecțiuni de sănătate, inclusiv insuficiența cardiacă, boala coronariană sau boala cronică de rinichi. Un medic ia în considerare, de asemenea, preferințele persoanei, accesul acesteia la medicamente și costul acestuia, eficacitatea, efectele secundare și impactul asupra greutății.

Adesea, terapia combinată, care implică două sau mai multe medicamente, este necesară pentru a menține glicemia în limitele adecvate pentru a întârzia sau a preveni complicațiile legate de diabet.

Dar unele persoane cu diabet zaharat de tip 2 nu pot atinge obiectivele de zahăr din sânge cu terapiile combinate disponibile în prezent.

Necesitatea unor noi opțiuni de tratament mai eficiente stă la baza aprobării de către FDA a tirzepatidei, un medicament nou pentru diabetul de tip 2.

Cum functioneazã?

Tirzepatida este primul medicament dintr-o nouă clasă de medicamente pentru diabet. Este o polipeptidă insulinotropă dublă dependentă de glucoză (GIP) și agonist al receptorului GLP-1.

GLP-1 și GIP sunt hormoni intestinali numiți incretine, iar intestinele îi eliberează atunci când mâncăm. Incretinele stimulează secreția de insulină din celulele producătoare de insulină ale pancreasului, care sunt numite celule beta.

GLP-1 crește eliberarea de insulină din pancreas. De asemenea, reduce nivelul de glucagon, un hormon care împiedică scăderea excesivă a zahărului din sânge.

Un alt rol al GLP-1 este creșterea numărului și volumului celulelor beta din pancreas. De asemenea, promovează o senzație de sațietate prin întârzierea golirii stomacului și controlând apetitul în creier.

La fel ca GLP-1, GIP crește eliberarea de insulină. De asemenea, îmbunătățește producția de celule beta și scade distrugerea celulelor beta. În plus, GIP reduce acumularea de grăsime, crește formarea osoasă, crește producția de glucagon și reduce secreția de acid în stomac.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu răspund la fel de puternic la hormonii incretine ca alte persoane. Tirzepatida abordează acest deficit prin activarea receptorilor GLP-1 și GIP din organism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel