Sari la conținut

Febra Lassa. Un nou-născut a murit. Care sunt șansele apariției unui focar?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Febra Lassa. Un bebeluș din Marea Britanie a murit. Care sunt șansele apariției unui focar?

Febrei Lassa, o boală virală acută, care este endemică în anumite părți din Africa de Vest, a luat viața unui bebeluș din Marea Britanie, săptămâna trecută.

Febra Lassa. Un nou-născut a murit. Care sunt șansele apariției unui focar?

Specialiștii britanici spun că boala nu se răspândește cu ușurință, iar șansele apariției unui focar la scară largă sunt scăzute.

Copilul a fost unul dintre cele trei cazuri confirmate de febră Lassa în Regatul Unit. Toți cei infectați erau membri ai aceleiași familii și au călătorit recent în Africa de Vest, a anunțat, pe 15 februarie, BBC.
Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a raportat decesul bebelușului într-o declarație din 11 februarie, dar nu a menționat vârsta pacientului.

Ce este febra Lassa?

Este o boală infecţioasă gravă şi foarte contagioasă, febra hemoragice africana, cauzată de virusul Lassa, un arenavirus, cu A.R.N.

Incubaţia este de 10 zile urmata de o stare gripală cu dureri musculare şi dureri de cap, în unele cazuri angină şi dureri digestive. Este urmata de erupţii cutanate, hemoragii superficiale şi digestive, stare de şoc, diaree severă şi vărsături, inflamaţia miocardului.

Cum se transmite febra Lassa?

Febra Lassa este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că se transmite oamenilor prin contactul cu un animal infectat.

Animalul vector al virusului este o rozătoare cunoscută sub numele de șobolan multimamat (Mastomys natalensis), care trăiește în toată Africa de Vest și elimină virusul în excremente și urină, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Oamenii se contaminează cu Lassa prin expunerea directă la particule contaminate de la șobolani infectați sau prin contactul cu sângele, saliva sau excrementele unei persoane infectate.

Simptome febra Lassa

Simptomele apar de obicei de la una la trei săptămâni de la momentul infectării. Majoritatea oamenilor manifestă simptome ușoare precum febra ușoară, senzație de oboseală și slăbiciune
dureri de cap.
În aproximativ 20% din cazuri, boala aduce simptome mai grave, cum ar fi: sângerări din locuri precum gingiile, ochii sau nasul, probleme de respirație, vărsături, umflarea feței, dureri în piept, spate și burtă.

Femeile însărcinate sunt mai susceptibile de suferi complicații. Boala poate duce la un avort spontan.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel