Sari la conținut

Felul în care mergi, un semn că DEMENȚA este aproape? Avertismentul cercetătorilor

batrani
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Semnul care indică demență și apare în timpul mersului
Felul în care mergi, un semn că demența este aproape? Avertismentul cercetătorilor

Ai acordat vreodată atenție felului în care mergi? Indiferent dacă ai tendința de a merge într-un ritm mai rapid sau mai lent, merită să fii cu ochii pe acest aspect care vă îți spune dacă ești expus riscului de demență.

Felul în care mergi, un semn că demența este aproape? Avertismentul cercetătorilor

Poate că nu pare mare lucru, dar au fost făcute o serie de studii pentru a identifica care ar putea fi un semn al unei pierderi a funcționării cognitive. Potrivit CNN, experții au spus că o plimbare mai lentă pe măsură ce îmbătrânești a fost întotdeauna un semn de avertizare al fragilității crescânde, care ar putea duce la căderi și alte dizabilități.

Au fost, de asemenea, efectuate cercetări în grupuri mai mici de subiecți în vârstă, care au descoperit că un mers mai lent de la an la an poate fi un semn precoce al declinului cognitiv.

Prin urmare, o viteză mai mică de mers poate fi într-adevăr un indicator al demenței, așa cum probabil ați intuit. Potrivit unui studiu realizat de National Library of Medicine, aceasta se poate datora micșorării hipocampului drept, care este partea creierului asociată cu memoria.

Dar partea interesantă este, conform National Institute on Aging, nu toate semnele de declin cognitiv prezic demența ulterioară, în care doar 10% până la 20% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult cu tulburări cognitive ușoare sau MCI dezvoltă demență în următorul an.

„În multe cazuri, simptomele MCI pot rămâne aceleași sau chiar se pot îmbunătăți”, a declarat institutul.

Cercetările evidențiază importanța mersului în evaluarea riscului de demență

Un alt studiu nou, care a fost publicat în jurnalul JAMA Network Open, arată că din aproape 17.000 de adulți de peste 65 de ani, persoanele care merg cu aproximativ 5% mai încet în fiecare an, prezentând, de asemenea, semne de procesare mentală mai lentă, au cel mai probabil să dezvolte demență.

„Aceste rezultate evidențiază importanța mersului în evaluarea riscului de demență”, a scris Taya Collyer, autor al cercetării de la Peninsula Clinical School.

Dar pentru a combate demența, există lucruri pe care le puteți face, cum ar fi exercițiile fizice, deoarece va ajuta la inversarea contracției creierului care vine odată cu îmbătrânirea tipică.

Potrivit Frontiers, studiile au descoperit că exercițiile aerobe măresc dimensiunea hipocampului, care, la rândul său, măresc unele aspecte ale memoriei. Deci, deoarece demența se datorează micșorării hipocampului, scopul este de a preveni micșorarea hipocampului pe măsură ce îmbătrânești, ceea ce îl va preveni și mai mult.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel