Sari la conținut

Femeia cu barbă își îmbrățișează feminitatea: „Barba nu mă împiedică să fiu femeie. Îmi place să mă machiez, să mă îmbrac feminin”

O interpretă non-binară se simte mai sexy ca niciodată după ce a abandonat epilatul și rasul și și-a îmbrățișat barba. Dakota Cooke, în vârstă de 30 de ani, care folosește atât pronumele ea, cât și ei, a observat pentru prima dată creșterea anormală a părului pe față la vârsta de 13 ani și și-a petrecut ani de zile cu programări săptămânale pentru a-și rade părul de pe față de două ori pe zi.

Artista din Las Vegas, s-a simțit judecată și inconfortabil în legătură cu creșterea părului ei și s-a trezit cufundată într-o spirală de anxietate și disconfort, timp de mai bine de zece ani.

În ciuda faptului că a făcut multiple teste și analize, nu este clar ce a cauzat părul facial al Dakotei, dar medicii cred că s-ar putea datora faptului că glandele suprarenale produc niveluri crescute de testosteron.

Acum, Dakota a ajuns să se simtă bine cu ea și corpul ei, motiv pentru care se folosește de rețelele de socializare pentru a răspândi pozitivitatea despre a fi o femeie cu păr facial.

„Când am ajuns la pubertate, la 13 ani, pe faţă a început să-mi apară un puf ca de piersică. Cu timpul, acest puf s-a transformat în păr închis la culoare. Un prieten de familie mi-a atras atenţia asupra acestui aspect, aşa că tatăl meu vitreg m-a dus la medic pentru analize, apoi m-a dus la salonul de înfrumuseţare unde m-am epilat pentru prima dată. A fost super-inconfortabil.

Am crescut într-o perioadă în care femeile cu păr pe faţă erau atât de stigmatizate încât doamnele de la salon vorbeau, în prezenţa mea, despre cum fetele nu ar trebui să aibă păr facial. Asta m-a marcat atât de puternic astfel că, în următorii zece ani, am simţit atâta ruşine încât îmi ascundeam faţa în toate fotografiile şi mă duceam săptămânal să mă epilez cu ceară.

La unul dintre primele mele locuri de muncă, în retail, ajunsesem să mă rad pe faţă de două ori pe zi, o dată dimineață și apoi în pauză, pentru că firele de păr erau atât de vizibile, iar eu lucram în sectorul de make-up unde era innaceptabil să fii diferită de prototipul de femeie. Îmi acopeream cu machiaj cicatricile rămase în urma bărbieritului și erupția cutanată, iar fața mea era iritată și roșie tot timpul. Probabil că încă mai am câteva dintre acele cicatrici de la bărbierit”, a povestit Dakota pentru Daily Mail.

Abia în 2015, Dakota a decis că este timpul să-şi îmbrățișeze părul facial, după ce o prietenă i-a sugerat că ar trebui să încerce să se accepte aşa cum este.

„Am fost la o petrecere cu prietena mea, Sunshine, în vârstă de 35 de ani, și ea îmi spunea toate aceste povești minunate despre cum era să lucrezi la circ și mi-a surâs ideea. I-am spus că mi-aşi fi dorit să-mi las barba să crească şi să-i fiu alături, la care ea m-a întrebat: „De ce nu o faci?” Cam de aici am început călătoria iubirii de sine şi a iubirii bărbii mele.

La început, a fost destul de incomod să-mi las barba să crească, a fost nevoie de mult efort să nu o tund. Îmi amintesc prima dată când cineva a încercat să-mi facă o poză după ce barba îmi crescuse cam un centimetru. Deveneam destul de anxioasă când lumea se uita la mine, dar am ajuns la un punct în care pur și simplu am decis să nu-mi mai pese”, a mai dezvăluit tânăra.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.