Sari la conținut

Femeile care au învins cancerul la sân și care au fost supuse unei mastectomii pot beneficia, gratuit, de operație de reconstrucție mamară

Femeile care au învins cancerul la sân și care au fost supuse unei mastectomii pot beneficia, gratuit, de operație de reconstrucție mamară. Din păcate, foarte puține știu despre acest lucru.

Elena Oceanu

În cadrul unuia dintre interviurile LiveDoc,  doamna Carmen Giuglea, Doctor în Științe Medicale, Medic Primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă ne-a explicat ce presupun și cine poate apela la intervențiile de reconstrucție mamară.

România se află pe primul loc în Europa în ce priveşte incidenţa şi mortalitatea cancerului de sân. Specialiştii spun că una din opt femei va dezvolta un cancer mamar. Sunt despistate în jur de 9.000 de cazuri în fiecare an. Din păcate, majoritatea pacientelor ajung la medic târziu, când opţiunile de tratament sunt dificil de urmat, dureroase şi epuizante din punct de vedere psihic iar mastectomia este cea mai indicată procedură pentru a asigura şanse de supravieţuire cât mai mari.

Ablaţia sânului sau mastectomia (extirparea glandei mamare) produce un impact major psihologic asupra pacientei, precum şi dificultăţi în integrarea familială şi socială. Femeia se simte adeseori mutilată, lipsită de feminitate, îşi pierde încrederea în sine şi cade pradă depresiei. Pentru aceste femei, reconstrucția sânului este o soluție și este decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

”Operația reconstructivă se poate face în mai multe feluri: cu țesuturi proprii, sau folosindu-se implanturi siliconice singure sau înainte de folosirea lor fiind necesare expandere care să le facă loc implanturilor. Cea cu țesuturi proprii e decontată de mult de CNAS. Nouatatea e că de aproximativ 3 ani e decontată și cea cu implanturi siliconice”, a explicat dr. Carmen Giuglea.

Potrivit chirurugului esthetician, reconstrucția se poate face în același timp cu mastectomia sau după. În țările dezvoltate, pacienta cu cancer mamar intră într-o clinică a sânului unde este preluată de o întreagă echipă de medici și va fi investigate și supusă unui plan therapeutic. Astfel că după terminarea tratamentului, pacienta merge acasă întreagă, nu mutilată, fără un sân. ”Din păcate, la noi în țară, acest lucru este ocazional pentru că e greu să faci echipă. Din punct de vedere psihologic, este greu de suportat ca pacienta să rămână fără un sân. Unele paciente se bucură că au scăpat de boală și nu vor să se mai supună unei intervenții de reconstrucție, dar altele se simt mutilate și își doresc să facă această operație”, a completat chirurgul.

Informarea este deficitară la noi în țară și multe femei nici nu știu că pot beneficia gratuit de această operație. Medicii oncologi ar trebui să fie cei care să le informeze și să le trimită pe paciente la reconstrucție.

Uneori e nevoie de mai multe intervenții pentru a reconstrui sânul, însă rezultatul final merită. ”Pacientele trebuie să înțeleagă că nu este o procedură ușoară, nu se poate face peste noapte, însă cele care au apelat la această intervenție, îmi spun că a meritat și că ar lua-o de la capăt, se simt mai sigure pe ele, au un tonus mai bun. Așa că sfatul meu pentru femeile care sunt în această situație e să se informeze și să decidă în cunoștință de cauză”, a punctat dr. Giuglea.

Pentru intervenția cu țesut propriu e nevoie doar de o trimitere de la medicul de familie, iar pentru cea cu implant siliconic, pe lângă trimitere, e nevoie de o recomandare de la medicul oncolog.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel