Sari la conținut

Doctorii studiază un fenomen straniu: femeile însărcinate care au avut covid-19, nasc copii cu anticorpi

însărcinate

Medicii studiază impactul COVID-19 asupra femeilor însărcinate și a bebelușilor lor nenăscuți din Singapore, unde un sugar născut de o mamă infectată la începutul acestei luni avea anticorpi împotriva virusului, dar nu avea boala.

La studiul în curs desfășurat în spitalele publice ale orașului-stat se adaugă eforturilor internaționale de a înțelege mai bine dacă infecția sau anticorpii pot fi transferați în timpul sarcinii și dacă acesta din urmă oferă un scut eficient împotriva virusului.

Organizația Mondială a Sănătății spune că, în timp ce unele femei însărcinate au un risc crescut de a dezvolta COVID-19 sever, nu se știe încă dacă o femeie însărcinată infectată poate transmite virusul la făt sau bebeluș în timpul sarcinii sau al nașterii.

Femei însărcinate cu covid

O femeie din Singapore, infectată cu coronavirusul în luna martie când era însărcinată, a declarat pentru ziarul local Straits Times că medicii au spus că fiul ei are anticorpi împotriva virusului, dar s-a născut fără infecție.

„Încă nu se știe dacă prezența acestor anticorpi la un nou-născut conferă un grad de protecție împotriva infecției COVID-19, cu atât mai puțin durata protecției”, a declarat Tan Hak Koon, președintele diviziei de obstetrică și ginecologie de la KK Women’s și Spitalul de copii.

KK este unul dintre spitalele implicate în studiul gravidelor infectate din Singapore, ale cărui detalii au apărut după ce cazul bebelușului născut cu anticorpi a fost făcut public.

Spitalul Național Universitar, un alt spital implicat, a declarat că studiul analizează efectele COVID-19 asupra femeilor însărcinate, fătul lor și rezultatele după naștere.

Medicii din China au raportat detectarea și scăderea în timp a anticorpilor COVID-19 la bebelușii născuți de femei cu boală coronavirus, potrivit unui articol publicat în octombrie în revista Emerging Infectious Diseases.

Deși există dovezi că transmiterea în timpul sarcinii este rară, un mic studiu din Italia a sugerat că este posibil, potrivit unei cercetări publicate în revista Nature în octombrie.

Alte studii au arătat că anticorpii COVID-19 pot fi transferați unui copil prin alăptare, în timp ce KK’s Tan a spus că există dovezi că ar putea trece în timpul sarcinii prin placentă la copil.

Paul Tambyah, unul dintre cei mai mari experți în boli ale orașului-stat, a declarat că este încurajator faptul că anticorpii au fost prezenți la bebelușul din Singapore la câteva luni după infecția mamei, adăugând că oferă o anumită protecție împotriva virusului.

„În întreaga lume au existat milioane de persoane infectate, inclusiv probabil mii de femei însărcinate, cu foarte puține raportări de infecții la copiii foarte mici. Acest lucru sugerează că ar putea exista o anumită protecție împotriva anticorpilor materni și a alăptării ”, a spus Tambyah, președintele Societății Asia Pacifică de Microbiologie Clinică și Infecție.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel