Sari la conținut

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente arată că această tendință se extinde și la copii, o constatare alarmantă confirmată de specialiști.

Analiza datelor din perioada 1999-2020, realizată pe o perioadă de 22 de ani de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite, relevă creșteri dramatice ale incidenței cancerului colorectal la copii.

Raportul evidențiază o creștere cu 500% a ratelor de cancer colorectal la copiii cu vârste între 10 și 14 ani, o creștere de 333% la adolescenții cu vârste între 15 și 19 ani și o creștere de 185% la adulții tineri cu vârste între 20 și 24 de ani.

Medicii nu știu de ce apar tot mai multe cancer de colon la copii și tineri

Potrivit medicilor, aceste tendințe crescătoare merită o analiză atentă.

„Descoperirile sunt, fără îndoială, alarmante”, a declarat pentru Yahoo Life Dr. Tiago Biachi, specialist oncolog în cadrul Departamentului de Oncologie Gastrointestinală de la Moffitt Cancer Center din SUA.

Cu toate acestea, motivele exacte pentru creșterea numărului de cazuri de cancer colorectal la persoanele tinere rămân necunoscute.

„Este bine cunoscut faptul că procesul de transformare a unui polip în cancer colorectal ‘neereditar’ necesită timp, iar intervalul obișnuit este de cinci până la 10 ani. Aceasta înseamnă că acești copii care au dezvoltat cancer colorectal au fost, probabil, expuși la factori de risc încă din copilărie”, explică medicul oncolog.

Factorii legați de stilul de viață pot juca un rol semnificativ, inclusiv obezitatea, dieta bogată în alimente procesate, lipsa activității fizice și utilizarea antibioticelor, care pot afecta microbiomul intestinal al copiilor, potrivit Dr. Jacqueline Casillas, hematolog/oncolog pediatru și director medical al Jonathan Jaques Children’s Cancer Institute de la MemorialCare Miller Children’s & Women’s Hospital din Long Beach, SUA.

„Este posibil să existe un factor prenatal implicat? Pur și simplu nu avem suficiente informații. Va fi necesar să monitorizăm această tendință”, adaugă medicul hematolog/oncolog.

În ciuda datelor îngrijorătoare, care vor fi prezentate în cadrul Săptămânii Bolilor Digestive la sfârșitul acestei luni, medicii nu își propun să înceapă screening-ul copiilor cu colonoscopie, ci mai degrabă să investigheze cauzele din spatele acestei creșteri.

„Trebuie să interpretăm aceste cifre cu prudență. Vorbeam de o diferență de unul sau doi la un milion”, explică Dr. Anton Bilchik, oncolog chirurg, șef de medicină și director al Programului Gastrointestinal și Hepatobiliar la Providence Saint John’s Cancer Institute din Santa Monica, California.

Specialistul subliniază că „detaliile privind istoricul familial și alți factori sunt esențiale” în înțelegerea acestei tendințe.

Simptome îngrijorătoare

Iată care au fost cele mai frecvente simptome pe care le-au avut pacienții cu cancer colorectal, potrivit studiului:

  • Modificări ale obiceiurilor intestinale, cu constipație sau diaree,
  • Dureri abdominale,
  • Sângerare rectală,
  • Semne de anemie prin deficit de fier.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel